Afscheid nemen
Iedereen neemt elke dag wel een paar keer afscheid. Kinderen gaan naar school, volwassenen gaan naar hun werk. Mensen gaan op vakantie of ze verhuizen naar een andere stad. Afscheid kan je soms een beetje verdrietig maken. Bijvoorbeeld als het je laatste dag op de basisschool is. Van afscheid kun je ook heel erg verdrietig worden. Als je beste vriendin
emigreert, dan verhuist ze naar een ander land. Dan zie je haar misschien nooit meer. Nog erger is het als er iemand dood gaat. Dat afscheid is definitief. Je hebt dan allerlei
emoties, zoals verdriet of boosheid. Door erover te praten, kun je het verlies
verwerken.
© Bert Spiertz/HH, Den Haag
Als je gaat verhuizen, ga je waarschijnlijk ook naar een andere school. En moet je afscheid nemen van je vrienden.
Het laatste afscheid
Iemand die sterft, kan worden begraven of gecremeerd.
Cremeren is dat het dode lichaam verbrand wordt. Bij een
begrafenis wordt de overledene naar de
begraafplaats gebracht. Daar is de dag van tevoren al een gat gegraven. De kist wordt erbij gezet en mensen lopen erheen om afscheid te nemen. Ze staan even stil, of raken de kist even aan. Als de kist in het gat is gezakt, leggen de aanwezigen er vaak een bloem op. Of ze strooien er een handje aarde op.
Bij een crematie lopen de mensen ook langs de kist voor het afscheid. Daarna wordt de kist naar de oven gereden. Die wordt zo heet gemaakt, dat de kist vanzelf gaat branden, zonder vuur. Door de hoge temperatuur verbrandt het lichaam heel snel. Er blijft alleen as over. Dat gaat in een
urn, dat is een grote pot. De familie beslist wat er met de as gaat gebeuren. De urn kan op de begraafplaats op een speciale plaats worden gezet. De urn kan ook mee naar huis. Of de as kan worden verstrooid op een speciale plek, zoals de zee of de heide.
Veel manieren
In Nederland wonen mensen van verschillende
culturen. Ze leven op een bepaalde manier. En als er mensen doodgaan, dan eren ze hen op een bepaalde manier. Surinaamse vrouwen strooien zout in het huis van de overledene. Ze denken dat de
ziel doorleeft, dat zijn iemands diepste gedachten en gevoelens. Met het zout willen ze voorkomen dat de ziel terugkeert naar huis.
Welke achtergrond mensen ook hebben, bij een afscheid wordt aan de overleden persoon gedacht. Er is vaak muziek, en soms wordt er gezongen of gedanst.
In Nederland wonen veel mensen met een geloof, zoals christenen, moslims en joden. Zij vertrouwen er, elk op hun eigen manier, op dat er een god bestaat. De meeste mensen nemen afscheid zoals dat past bij hun cultuur of hun geloof.
Voor moslims is Mekka in Saoedi-Arabië een heilige stad. Zij begraven hun doden altijd met het gezicht richting Mekka. Chinezen geloven dat de ziel van de overledene een lange reis gaat maken. Ze geven geld, eten en kleding mee.
© Marco de Nood, Dordrecht
Chinezen en veel Surinamers laten zien dat ze verdrietig zijn door witte kleren te dragen.
Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 44 Afscheid nemen.