Documentatiecentrum

Allergisch!

Sommige kinderen zijn allergisch, bijvoorbeeld voor pinda’s. Eten ze pinda’s, dan krijgen ze jeuk in hun mond, bulten en kramp in hun buik. Je kunt allergisch zijn voor verschillende dingen. Voor bepaald eten of drinken, zoals melk, kippenei of vis. Of voor huisdieren of shampoo. Er zijn dus allerlei allergieën. 
In Nederland heeft één op de vier mensen een allergie. Van hen hebben de meesten hooikoorts. Of ze zijn allergisch voor huisstofmijten die in matrassen, kleden of gordijnen zitten. 

Hoe werkt een allergie?

Bij een allergie reageert het lichaam verkeerd op bepaalde stoffen. De stoffen waarvoor je allergisch kunt zijn, heten allergenen.
Het lichaam heeft een afweersysteem. Dat zorgt ervoor dat ziekmakers je lichaam geen kwaad doen. Bij een allergie is je afweersysteem in de war. Het lichaam reageert op de verkeerde stoffen, alsof het ziekmakers zijn. Snel maakt het afweersysteem antistoffen aan om de ziekmakers tegen te houden. Hierbij komt een andere stof vrij, histamine. Dat is een soort gif om de ziekmakers kapot te maken. Bij te veel histamine krijg je allergische reacties, zoals een loopneus of rode ogen. 
Soms kan een allergische reactie heel erg zijn. Dat noem je een shock


© James Heilman / Wikimedia Commens

Bij een shock kunnen je oogleden zo dik worden, dat je ze niet meer open krijgt.

Naar de dokter

Als de klachten niet overgaan, ga je naar de dokter. Die doet dan meestal eerst een huidtest om te kijken waarvoor je allergisch bent. Ook kan hij bloed prikken en vragen stellen. Er zijn medicijnen tegen allergieën. Of je kunt een behandeling krijgen om ervan af te komen. Maar het beste is natuurlijk om uit de buurt te blijven van waar je allergisch voor bent. Dus als je allergisch bent voor dieren, kun je beter geen huisdier hebben!


© Magda Spierings-de Groot/Erasmus MC, Rotterdam

Bij een huidtest test de dokter meestal een aantal stoffen tegelijk. Bijvoorbeeld
stuifmeel, huisstofmijt en pinda.

Details en informatie

  • Titel: Allergisch!
  • Auteur(s): Susan Schaeffer
  • Nummer: 68
  • Niveau: 2
  • Siso: J 605.94
123movies