Documentatiecentrum

Als je doof of slechthorend bent

In Nederland wonen ongeveer 15 duizend dove of slechthorende kinderen. Wie slechthorend is, hoort slecht. Maar met een hulpmiddel zoals een hoortoestel kan een slechthorende, mensen vaak wel verstaan. Wie doof is, kan niets horen, ook niet met een hoortoestel. Een doof iemand gebruikt daarom gebarentaal. Wie kan horen, gebruikt ook gebarentaal. Zwaaien als je weggaat bijvoorbeeld. Gebarentaal voor doven is alleen veel uitgebreider. Voor elk woord is een gebaar. Doven en slechthorenden leren ook spraakafzien, of liplezen. Door goed naar de mond van een spreker te kijken, zien ze wat hij zegt.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Logopedie op een dovenschool. Het jongetje leert om duidelijker te praten.

Naar school

Een dovenschool is een speciale school voor dove en zeer slechthorende kinderen. Er zijn vijf dovenscholen in Nederland. De meeste kinderen gaan er met busjes naar toe. Op een dovenschool worden dezelfde vakken gegeven als op een gewone school. Maar er zijn ook extra vakken zoals gebarentaal en logopedie. Bij logopedie leren de kinderen om duidelijker te praten. Ze leren hoe je je mond en je tong moet bewegen om woorden te zeggen. Als je doof bent of slechthorend, is dat heel moeilijk. Sommige dove kinderen gaan één ochtend in de week naar een gewone school in de buurt.


© Jeugdjournaal, Hilversum

Deze dame vertaalt het nieuws in gebarentaal.

Het buitenste deel van je oor kun je zien. Aan het eind van het gangetje in je oor zit een dun velletje, het trommelvlies. Daaraan zitten piepkleine botjes en in die botjes zitten trilhaartjes. Die haartjes zitten vast aan je zenuwen. Dat zijn een soort draadjes die signalen aan je hersenen geven. Geluid gaat via het gangetje in je oor naar je trommelvlies. Dat vliesje gaat trillen. Daardoor gaan je botjes trillen en binnenin die botjes gaan de trilhaartjes trillen. Via je zenuwen gaat nu een berichtje naar je hersenen en je begrijpt wat je hoort.

Een van de hulpmiddelen voor doven of slechthorenden is een hoortoestel. Maar er zijn veel meer hulpmiddelen. Zoals de lichtbel. Als iemand aanbelt, dan flitst het licht in de kamer een paar keer aan en uit. Dove kinderen hebben een speciale wekker die trilt. Dus als je hem onder je kussen legt, voel je wanneer hij afloopt. Voor doven bestaat een speciale telefoon, waarmee je alles wat je wilt zeggen kunt typen. Degene met wie je belt, moet dan zo'n zelfde telefoon hebben. Hij kan dan lezen wat jij hebt ingetypt. Doven mailen, sms'en en skypen ook veel. Skype is handig omdat je elkaar kunt zien. Je kunt dus gebarentaal gebruiken.

Details en informatie

  • Titel: Als je doof of slechthorend bent
  • Auteur(s): Karin Janssen
  • Nummer: JC289
  • Niveau: 2
  • Siso: J 463.2