Documentatiecentrum

Ambassades

Een ambassadeur vertegenwoordigt zijn of haar land in een ander land. Hij komt op voor zijn eigen land, maar leert ook van alles over het gastland. Daarover informeert hij zijn regering en daardoor kunnen beide landen elkaar zo goed mogelijk begrijpen. Het werken aan een goed contact tussen landen heet diplomatie. Een ambassadeur is de hoogste en dus belangrijkste diplomaat van een land in een ander land.  


©Ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag
De Nederlandse ambassadeur (midden) in Rusland helpt Nederlandse bedrijven om daar zaken te doen, zoals in deze tomatenkwekerij.   

De ambassade

Een ambassadeur werkt op een ambassade. In de meeste landen staan de ambassades in de stad waar de regering zetelt. In Nederland is dat Den Haag en in België is dat Brussel. Meestal werkt een ambassadeur ongeveer vier jaar in een gastland. Een nieuwe ambassadeur wordt altijd met een bepaalde ceremonie verwelkomd. Daarbij biedt hij zijn geloofsbrieven aan het staatshoofd aan. Het huis waar een ambassadeur woont heet een residentie. Een ambassadeur heeft altijd diplomatieke onschendbaarheid. Dat betekent dat hij, zijn familie én zijn medewerkers niet gearresteerd of bestraft mogen worden. 
Soms is er in een andere grote stad een soort mini-ambassade, een consulaat. Dat zorgt voor het afgeven van visa en paspoorten én ook voor de economische betrekkingen tussen gastland en thuisland. 


©Margriet Vonno/Ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag
De ambassadeur in Singapore hield een tekenwedstrijd onder Nederlandse kinderen die daar wonen. Voor de winnaars is het feest in de residentie.

Wat doet een ambassadeur?

Een ambassadeur voert veel gesprekken en maakt afspraken met het gastland. Ook geeft hij leiding aan de medewerkers op de ambassade. De meeste ambassades hebben meerdere afdelingen. Een politieke afdeling bijvoorbeeld, die precies bijhoudt welke beslissingen de regering van het gastland maakt. De consulaire afdeling helpt mensen die in nood zijn in het gastland of die een nieuw paspoort nodig hebben. De economische afdeling ondersteunt de ambassadeur als hij de handel stimuleert tussen thuisland en gastland. De culturele afdeling zorgt er onder andere voor dat kunstenaars uit het thuisland in het gastland kunnen optreden of exposeren. Die uitwisseling van kunst noem je culturele uitwisseling. Een andere taak van een ambassade, en dus van een ambassadeur, is ontwikkelingssamenwerking. Het praten over mensenrechtenschendingen is een van de moeilijkste taken van een ambassadeur.

Details en informatie

  • Titel: Ambassades
  • Auteur(s): Bo Buijs en Reindert Brongers
  • Nummer: 104
  • Niveau: 5
  • Siso: J 398.3
123movies