Documentatiecentrum

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt is één van de bekendste auteurs van Nederland. Ze schreef heel veel kinderboeken. Bijvoorbeeld Jip en Janneke, Minoes, Otje, Floddertje en Pluk van de Petteflet. Ze werd geboren in 1911 en groeide op in Zeeland. Haar vader was daar dominee in een klein dorp. Maar eigenlijk kwamen haar ouders uit de stad. Annie praatte daarom anders dan de kinderen in het Zeeuwse dorp. Ze droeg ook andere kleren. Dat maakte haar vaak eenzaam. Soms klom ze in de kerktoren om naar de rivier de Schelde te kijken. Als ze de schepen zag varen, voelde ze zich fijn.

Annie M.G. Schmidt.

Versjes en verhaaltjes

Toen Annie net kon lezen en schrijven, schreef ze zelf al versjes. Een versje is een kort gedichtje. Een van haar eerste versjes gaat zo: 'Er was eens een kat, die zat op zijn gat. Er was eens een hond, die zat op zijn kont'.

In de boeken, versjes en verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt zijn jongens en meisjes vaak ongehoorzaam. Annie wilde dat het voor kinderen leuk was om hun avonturen te lezen. Dikkertje Dap en Beertje Pippeloentje zijn bekende versjes. Later is er muziek bij geschreven. Daardoor zijn het liedjes geworden. In 1985 zijn 347 versjes samen in één dik boek gezet. Dat boek heet Ziezo.

Annie ging naar school, vond werk en ging trouwen. En steeds bleef ze schrijven. Toen ze in 1952 een zoon kreeg, schreef ze verhaaltjes voor hem. Die gingen over twee buurkinderen die allerlei avonturen beleven. Dat waren Jip en Janneke. Via haar werk leerde Annie Fiep Westendorp kennen. Fiep was tekenares. Zij maakte tekeningen bij veel van Annie's verhaaltjes en versjes. De verhaaltjes van Jip en Janneke kwamen in de krant. Daarom tekende Fiep ze in zwart en wit. En dat zijn Jip en Janneke altijd gebleven. Annie en Fiep werkten heel veel samen. Ze vonden het allebei prettig. De verhaaltjes van Annie en de tekeningen van Fiep pasten precies bij elkaar.

Annie M.G. Schmidt schreef heel veel. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ze schreef musicals, en cabaret, series voor de televisie en toneelstukken. Ze kreeg veel prijzen voor haar werk. In 1958 werd Wiplala het kinderboek van het jaar. Voor Otje kreeg ze in 1981 de Gouden Griffel. Voor Pluk van de Petteflet en Minoes kreeg ze Zilveren Griffels. In 1987 kreeg ze een prijs voor haar hele oeuvre, voor al haar werk. Daar was ze erg trots op. Annie leeft niet meer. In 1995 ging ze dood. Ze was toen net 84 geworden.

Voorkant van het boek 'Minoes' dat Annie M.G. Schmidt heeft geschreven.

Details en informatie

  • Titel: Annie M.G. Schmidt
  • Auteur(s): Mandy Koeman en Heidi Vijverberg
  • Nummer: JC121
  • Niveau: 1
  • Siso: J Nederlands 855.6
123movies