Documentatiecentrum

Apen

Er zijn op de wereld ongeveer 180 soorten apen. Ze zijn er in allerlei maten. De kleinste aap is de pygmee-oeistiti. Die weegt ongeveer zestig gram. Dat is net zo veel, of zo weinig, als twintig suikerklontjes! De grootste aap is de mandril. Hij heeft een bruine vacht, maar zijn gezicht en billen zijn rood met blauw.

De meeste apen leven in tropische regenwouden. Dat zijn uitgestrekte bosgebieden in warme gebieden, zoals Afrika. In een tropisch regenwoud is veel voedsel voor apen. Er groeien vruchten, noten en eetbare planten. Er zijn ook genoeg takken en bladeren om slaapnesten van te bouwen.

Apen, mensen, mensapen

Mensen, apen en mensapen horen allemaal tot de diersoort primaten. Ze hebben een aantal overeenkomsten. Hun ogen zitten aan de voorkant van hun gezicht. Ze hebben hersenen en kunnen dus nadenken. Van alle primaten zijn mensen het slimst, dan mensapen en als laatste apen. Primaten hebben allemaal handen met vier vingers en een duim. Die duim kan anders bewegen dan de vingers. Daarom kunnen primaten dingen pakken en vasthouden. Zoogdieren met hoeven of klauwen kunnen dat niet. Mensapen en apen kunnen net als mensen rechtop lopen. En alle primaten zijn sociale dieren. Ze spelen graag samen en ze communiceren met elkaar.

Apen zijn graag bij elkaar.

Mensapen lijken het meest op mensen, vandaar natuurlijk de naam. Er zijn vijf soorten mensapen: chimpansees, orang-oetans, gorilla's, bonobo's en gibbons. Chimpansees zijn de kleinste mensapen. Ze laten merken dat ze elkaar aardig vinden met kusjes, klopjes op de rug en omhelzingen. Dat is bijzonder in de dierenwereld. Bonobo's worden ook wel dwerg-chimpansees genoemd. Ook bonobo's zijn dol op knuffelen. Gorilla's zijn de grootste mensapen. Een volwassen mannetje kan wel 160 kilo wegen. In het wild leven gorilla's in groepen van tien tot twintig dieren bij elkaar. Er is altijd één zilverrug bij. Die is de baas. Orang-oetans leven alleen. Ze komen voor op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo. Gibbons lijken van alle mensapen het minst op mensen. Ze hebben lange armen waarmee ze heel erg goed kunnen slingeren.

Als een gorilla-mannetje vijftien jaar is, wordt het zwarte haar op zijn rug zilverkleurig. Hij is dan volwassen en kan een groep leiden.

Van veel soorten apen zijn er nog maar weinig over. De grootste vijand van de aap is de mens. Mensen kappen regenwouden, voeren oorlog en verspreiden ziektes. En in sommige landen eten mensen graag apenvlees. Door al die dingen is de aap nu een bedreigde diersoort. Toch worden er af en toe nog nieuwe soorten apen ontdekt. De Nederlandse apen-onderzoeker Marc van Roosmalen heeft in Brazilië al vier nieuwe soorten ontdekt, in 1996 en in 2000. Eén van deze soorten heeft een prachtige oranjerode baard. Die noemde hij naar Prins Bernhard, omdat die zoveel goed werk heeft gedaan voor het Wereld Natuurfonds.

Details en informatie

  • Titel: Apen
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC130
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.94
123movies