Documentatiecentrum

Archeon

In Archeon ga je ver terug in de tijd. Naar de Romeinse tijd, zo’n 2 duizend jaar geleden, of de middeleeuwen (500-1500) bijvoorbeeld. Volg de borden en loop door het museumpark. Het ene moment ben je in het huis van de meubelmaker of de rijke koopman. Even later sta je in een groot Romeins badhuis. 
Of je gaat nog verder terug in de tijd, naar de prehistorie, de oertijd. De mensen leefden toen in kampen met hutten. Ze leefden van de jacht, vissen en van planten, noten en bessen. Ze worden jagers en verzamelaars genoemd. 
Overal kom je mensen tegen die eruitzien als vroeger. Dus ook de oermensen! En verder boerinnen, kooplieden en Romeinse soldaten. Je mag dingen van vroeger uitproberen, bijvoorbeeld varen in een boomstamkano, broodjes bakken of boogschieten. En in het middeleeuwse stadje Gravendam zijn veel ambachten te zien. Dat is allerlei handwerk dat mensen vroeger deden, zoals stof weven of ijzer smeden.


© Hans Splinter, Alphen aan den Rijn

Dit kamp aan het begin van het museumpark Archeon laat zien hoe mensen 10 duizend jaar geleden leefden.

Museumpark

Het Archeon is een groot museumpark over de geschiedenis van Nederland. Het ligt in Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland. De hutten, huizen en gebouwen die je er ziet, zijn reconstructies. Ze zijn nagebouwd van voorbeelden van vroeger. De ‘bewoners’ heten Archeotolken. Ze werken voor het museum en zijn er alleen overdag. Je kunt hun alles vragen wat je wilt weten over vroeger.
Er staat ook een Archeologiehuis, een museum met voorwerpen die in Zuid-Holland opgegraven zijn. Je kunt er bijvoorbeeld een zilveren ring zien, een kinderschoentje en een bronzen bijl van heel lang geleden.
Er werken ongeveer 250 mensen in het Archeon. Een groot deel is vrijwilliger. Zij worden niet betaald, maar doen het werk omdat ze het leuk of belangrijk vinden. 


© Archeon, Alphen aan den Rijn

De schoenmaker van Gravendam aan het werk. De mensen droegen in die tijd schoenen met punten.

Details en informatie

  • Titel: Archeon
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: 63
  • Niveau: 2
  • Siso: J 700.4
123movies