Documentatiecentrum

Argentinië

Argentinië is een heel groot land. Er zijn daardoor grote verschillen. Zo heeft de hoofdstad Buenos Aires ongeveer net zoveel inwoners als Nederland. Het is een metropool. In andere delen van het land, zoals in Patagonië, wonen juist heel weinig mensen. Argentinië heeft hoge bergen, regenachtige gebieden, droge vlaktes en pampa's. Grote delen van de pampa's zijn heel vruchtbaar. Er worden veel landbouwproducten verbouwd. Ook lopen er miljoenen koeien vrij rond.
De bevolking van Argentinië bestaat uit veel verschillende mensen. Het grootste deel stamt af van immigranten uit allerlei landen in de wereld. Meestal kwamen zij naar Argentinië omdat er werk en ruimte was.
Bij al deze verschillen is er één opvallende overeenkomst. De meeste Argentijnen zijn dol op sport. De állerbelangrijkste sport is voetbal.


© Rex/HH

Argentijnen zijn trots op hun nationale voetbalelftal. Het is al twee keer wereldkampioen geworden.

Heel veel koeien

Argentinië is een van de grootste vleesproducenten van de wereld. De koeien op de pampa's in het midden van Argentinië worden gehouden voor de slacht. Het grootste deel van het vlees is voor de Argentijnen zelf. De rest is voor de export. De huiden worden gebruikt om er onder andere riemen en tassen van te maken. Op de pampa's wordt ook onder meer soja, tarwe en maïs verbouwd. Veel Argentijnen leven dan ook van de landbouw en veeteelt. Toch zijn er ook veel werklozen. Om deze mensen weer aan het werk te krijgen, probeert de regering meer toeristen te trekken.
Argentinië is voor toeristen een interessant land. Het heeft mooie steden en populaire badplaatsen. Natuurliefhebbers kunnen terecht in nationale parken. Iguazú is zo'n park. Het ligt op de grens met Brazilië en is beroemd om zijn watervallen. Rond de watervallen vind je veel bijzondere vogels en vlinders. Toeristen trekken ook naar Vuurland helemaal in het zuiden. Het is een streek met bergen, sneeuw en veel eilanden. Er leven zeeleeuwen en pinguïns.


© David Davis Photoproductions/Alamy

De indrukwekkende Iguazú-watervallen. Met boten kun je vlak bij het denderende water komen.

Bijzondere geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Argentinië zijn indianen. Toen de Spanjaarden in 1517 het land binnentrokken, verzetten de indianen zich hevig. Maar de Spanjaarden vermoordden veel indianen en werden er de baas. Er kwamen steeds meer Spanjaarden en Argentinië werd een kolonie van Spanje. Argentinië heeft veel waardevolle grondstoffen in de bodem, zoals zilver en goud. De Spanjaarden verdienden er veel geld aan. Daarom wilde Engeland het land veroveren en werd er in de negentiende eeuw (1800-1900) veel gevochten tussen de Spanjaarden en de Engelsen. Maar de inwoners van Argentinië wilden zelf de baas worden van hun land en dat lukte in 1816. Het ging beter met het land en veel mensen hadden een goed leven. Tot in 1929. Dat was het jaar dat het plotseling overal in wereld slecht ging met de economie. Ook in Argentinië. Het leger arresteerde de president en greep de macht. Vanaf dat moment werd het land geregeerd door dictators. Sommigen van hen deden dat op een heel akelige manier. Vooral tussen 1976 en 1983. Er werden toen tienduizenden mensen opgepakt die het niet eens waren met de regering. Veel mensen werden gemarteld en vermoord.
Sinds 1989 heeft Argentinië weer een gekozen president en regering. De laatste jaren gaat het langzaam weer beter met het land.

Details en informatie

  • Titel: Argentinië
  • Auteur(s): Lonneke Snijder
  • Nummer: IC298
  • Niveau: 3
  • Siso: J Argentinië 991
123movies