Documentatiecentrum

Arm en rijk

Met geld kun je van alles doen. Dingen kopen die nodig zijn, zoals eten en kleding. De huur betalen van het huis waar je in woont. Maar ook leuke dingen kopen, zoals een computerspelletje of een cd. Dingen die je nodig hebt, noem je basisbehoeften. Alle andere dingen zijn luxe-artikelen. In Nederland kunnen de meeste mensen hun basisbehoeften wel betalen. Eén op elke tien Nederlanders lukt dat niet. Zij leven onder de armoedegrens. Deze mensen hebben vaak geen salaris, maar meestal wel een uitkering. Een uitkering is een geldbedrag dat de regering elke maand geeft aan mensen die geen werk hebben. Dat bedrag is niet erg hoog.

Dakloze mensen verkopen de daklozenkrant. Zo verdienen ze wat geld en kunnen ze weer een nacht in een opvanghuis slapen.

Oneerlijk

In Nederland is tien procent van de mensen arm. Maar arm zijn in Nederland is niet hetzelfde als arm zijn in Afrika. Een arme Nederlander heeft meestal wel een dak boven zijn hoofd. En hij kan meestal wel elke dag warm eten, al is het dan geen biefstuk. Ben je arm in een Afrikaans land, dan heb je soms dagenlang helemaal niets te eten. Je moet uren lopen om aan water te komen, en dat water is meestal nog vies ook. Je woont in een krot, met de hele familie op een kluitje.

Het is erg oneerlijk verdeeld in de wereld. Eigenlijk is er genoeg voor iedereen, maar toch hebben sommige mensen het heel goed en hebben anderen het heel slecht.

Sommige landen hebben natuurlijke rijkdommen in de bodem. Olie bijvoorbeeld. Van olie wordt benzine gemaakt, maar ook een aantal andere producten. Olie is dus overal nodig. En een land met olie in de grond kan die olie dan ook aan heel veel andere landen verkopen.

Als een land een gunstig klimaat heeft, groeien er allerlei gewassen. Ook die kunnen worden verkocht aan andere landen. In Nieuw-Zeeland groeien bijvoorbeeld kiwi's. En in Spanje sinaasappels. Die worden gekweekt voor de export. In een land dat iets heeft om te verkopen, hebben de mensen het meestal wel goed.

Nederland exporteert veel producten uit de kassen, bijvoorbeeld tomaten en bloemen.

Sommige mensen zijn heel erg rijk. Bijvoorbeeld omdat ze geld hebben geërfd of omdat ze heel beroemd zijn. Iemand met meer dan een miljoen euro is een miljonair (zeg: miljooner). Sommige mensen hebben zelfs nog veel meer geld. Ze kunnen alles kopen wat ze maar willen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Een huis met heel veel kamers en een zwembad. Heel veel dure auto's. Een eigen vliegtuig of zelfs een heel eiland! En dan nog is het geld niet op. Gelukkig geven zulke rijke mensen vaak ook geld aan goede doelen. Ze schenken geld om arme mensen te helpen. Vaak geven ze het niet direct aan die arme mensen, maar aan een organisatie. Er zijn veel organisaties die aan ontwikkelingshulp doen.

Rijke mensen hebben vaak dure schilderijen in huis. Op dit schilderij zie je een rijke vrouw met een kind, met heel mooie en dure kleren aan.

Details en informatie

  • Titel: Arm en rijk
  • Auteur(s): Jeroen Blokhuis
  • Nummer: JC141
  • Niveau: 2
  • Siso: J 307.3