Documentatiecentrum

Atletiek (Mini Informatiereeks)

Bij atletiek doe je aan verschillende sporten. Je loopt hard en je springt hoog. Maar je gaat ook verspringen en balwerpen. Bij estafette loop je met zijn vieren en geef je steeds een stokje aan elkaar door. Bij sprinten ren je zo hard mogelijk op een kort stuk van de baan. Iemand die aan atletiek doet, noem je een atleet.

Bij een club

Als je lid wordt van een atletiekclub, train je een of twee keer per week. Meestal buiten, op de baan. En je doet mee aan wedstrijden. Tot je twaalfde heet je een pupil, en vanaf twaalf jaar ben je een junior. Je doet alleen wedstrijden tegen kinderen die ongeveer even oud zijn als jij. 

Wedstrijden 

Bij wedstrijden draag je het tenue van je club: een shirt en broek in de kleuren van je club. En je draagt sportschoenen of spikes. Dat zijn schoenen met punten eronder, zodat je niet uitglijdt. Bij een wedstrijd heb je een startnummer op je borst en rug. Zo weten de mensen die punten geven, wie je bent.

Beroemd

Een beroemde Nederlandse atlete is Daphne Schippers. Toen zij junior was, werd ze wereldkampioen meerkamp. Dat is een wedstrijd waarbij je aan verschillende onderdelen van atletiek meedoet. Later koos Daphne voor sprinten. Ze werd toen wereldkampioen sprinten op de 200 meter.


Gaat Rosa met nummer 76 deze sprint winnen, denk je?

Details en informatie

  • Titel: Atletiek (Mini Informatiereeks)
  • Auteur(s): Susan Schaeffer
  • Nummer: 422
  • Niveau: 1
  • Siso: J 616.8
123movies