Noordhoff Uitgevers

Baby

Een baby is een heel klein mensje. Alles zit er al op en aan. Toch begint elke baby als twee cellen. Een zaadcel van de vader en een eicel van de moeder. Die twee cellen smelten samen tot één cel. Daarna deelt zich razendsnel in twee nieuwe cellen. Die delen zich ook weer in tweeën. Dit gaat almaar door. Daardoor groeit de baby. Het duurt negen maanden voordat de baby klaar is om geboren te worden. Dat is een spannend moment. Je krijgt eindelijk te zien wie er al die tijd in de buik zat. En of het een jongen of een meisje is. En of het nieuwe kindje helemaal gezond is. Een verloskundige of een gynaecoloog onderzoekt het kindje daarom meteen als het geboren is.

In het begin wordt de baby elke dag gewogen om te zien of hij goed groeit.

Feest

Als de baby geboren is, wordt er feest gevierd. Iedereen is blij met het nieuwe kindje. In Nederland delen de vader en moeder beschuiten met muisjes uit. In andere landen zijn er andere manieren om een geboorte te vieren. In Rusland wordt de pasgeboren baby op een dierenvel gelegd. Dat brengt de baby gezondheid, geluk en rijkdom. En in Nigeria komen na acht dagen alle familieleden en vrienden van het gezin op bezoek. Op die dag krijgt de baby een naam. In China geven de vader en moeder rood geverfde eieren om de geboorte te vieren. Rood is de kleur van feest en geluk.

Vroeger vertelde men aan kinderen dat de ooievaar baby's bracht. Onzin natuurlijk.

Een baby moet erg wennen aan zijn nieuwe omgeving. Negen maanden lang zat hij lekker in de warme, donkere buik van zijn moeder. Het was er rustig en stil. Nu is er licht en lawaai om de baby heen. Iedereen wil hem vasthouden. En er wordt raar tegen hem gepraat. Een baby snapt nog niets van de wereld om hem heen. Hij moet erg veel leren. In het begin doet een baby nog niet zoveel. Hij drinkt, slaapt, plast en poept en huilt. Hij kan alleen maar liggen. Toch kijkt hij voortdurend rond. Hij herkent al snel de stemmen van zijn vader en moeder.

Iedereen is nieuwsgierig naar de nieuwe baby. Op wie lijkt hij? Heeft hij veel haar?

Een baby heeft veel zorg nodig. Zelf kan hij nog niets. Hij moet gevoed worden, in bad en in bed gestopt, aangekleed enzovoort. Dat moet allemaal heel voorzichtig gebeuren. Want een baby is erg kwetsbaar. Hij kan zijn hoofdje nog niet zelf rechtop houden. De spieren in zijn nek zijn daar nog niet sterk genoeg voor. Een baby kan zichzelf ook niet warm houden. Vandaar dat een pasgeboren baby altijd een mutsje op heeft. In bed ligt altijd een kruik zodat hij lekker warm blijft. Als een vader en moeder hun eerste kind krijgen, moeten ze al die dingen leren. Bij de tweede gaat alles gelukkig een stuk makkelijker.

Vaders vinden het leuk om hun baby te verzorgen.

Details en informatie

  • Titel: Baby
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC067
  • Niveau: 1
  • Siso: J 616.7

Video bekijken