Noordhoff Uitgevers

België

Ten zuiden van Nederland ligt België. België is kleiner dan Nederland. In België wonen iets meer dan tien miljoen mensen. De meeste mensen wonen in de grote steden. De grootste steden zijn Brussel en Antwerpen. Brussel is de hoofdstad van België.
Het landschap in België is erg gevarieerd. In het westen liggen duinen en strand. Daarachter vind je polders. In het westen en noorden liggen vlakke landbouwgebieden en heidevelden. In het zuiden en oosten liggen de Ardennen. Dat is een bosrijk gebied met heuvels en kale rotsen. Sommige heuvels in het oosten zijn hoger dan zeshonderd meter. 's Winters komen hier veel Nederlanders om te wintersporten.

Manneke Pis is een beroemd beeldje dat staat in Brussel.

België is ook een bijzonder land

Nederland en België waren heel lang één land. In 1830 kwamen de Belgen in opstand. Met als gevolg dat België en Nederland twee aparte koninkrijken werden.
In België worden drie verschillende talen gesproken. Er zijn delen waar Nederlands gesproken wordt. In een ander deel van België wordt Frans gesproken. De Nederlandse taal heet in België Vlaams. De Franse taal heet Waals. Dat zijn de twee belangrijkste talen. Bij de grens met Duitsland spreekt een kleine groep Belgen Duits.
De Belgen hebben het land verdeeld in een Vlaams deel en een Waals deel. Het Vlaamse deel heet Vlaanderen. Het Waalse deel heet Wallonië. De grens tussen het Waalse en het Vlaamse deel wordt de taalgrens genoemd.
Honderden jaren lang maakten Vlamingen en Walen ruzie over de taal. Dat noemen we de taalstrijd. Uiteindelijk hebben ze de taalgrens vastgesteld. En zijn er duidelijke afspraken gemaakt. In het Vlaamse gebied spreken en schrijven de mensen in het Vlaams. In Wallonië wordt Frans gesproken. Toch maken de Vlamingen en de Walen nog geregeld ruzie. Er zijn meer Vlamingen dan Walen. Het Vlaamse gebied is rijker dan het Waalse. Daarom zijn de Walen bang dat de Vlamingen de baas gaan spelen.
Veel Nederlanders bezoeken Antwerpen en Brussel. In het centrum van deze steden staan nog veel huizen uit de Middeleeuwen. De gevels hebben allerlei vormen. Het zijn oude gildenhuizen. Gilden waren verenigingen van mensen met hetzelfde beroep. Kooplieden, bierbrouwers en schoenmakers hadden een eigen gilde. Grote en rijke gilden hadden vaak een gildenhuis. Daar kwamen de gildenbroeders bij elkaar.

Aan de Grote Markt in Brussel staan statige paleizen en gildehuizen uit Middeleeuwen.

In de Ardennen liggen prachtige grotten. Ze zijn ontstaan door onderaardse rivieren. In de grotten druipt het water van boven naar beneden. In de druppels water zit kalk. De kalk vormt kegels die aan het plafond blijven hangen. Of op de grond staan. Langzaam groeien ze naar elkaar toe. Bij de plaats Han zijn grotten van ongeveer tien kilometer lang. Veel van die druipsteengrotten kun je bezoeken. Er moet dan wel een gids met je mee. Met een fakkel in je hand maak je een tocht door de grot. Een grot lijkt soms net een kristallen paleis.

De druipsteengrotten van Han zijn sprookjesachtig mooi.

Details en informatie

  • Titel: België
  • Auteur(s): Gerda Telgenhof
  • Nummer: IC012
  • Niveau: 3
  • Siso: J Eu Belg 991