België
België heeft een oppervlakte van ongeveer twee derde van Nederland. Het land is een
constitutionele monarchie en opgedeeld in drie
gewesten. De inwoners spreken verschillende talen. In Vlaanderen wordt Belgisch-Nederlands of Vlaams gesproken. In Wallonië wonen de Walen. Zij spreken Frans. Bij de grens met Duitsland spreken de mensen Duits. In en om de hoofdstad Brussel mag je kiezen welke taal je spreekt: Frans óf Nederlands. In het verleden hebben die verschillende talen voor nogal wat strijd gezorgd. In Vlaanderen wonen ongeveer twee keer zoveel mensen per km2 dan in Wallonië. Het dunst bevolkt is het bergachtige hoog-België waar ook het natuurgebied de Ardennen ligt.
© UVA Kaartenmakers, Castricum
In België zijn drie gewesten en drie taalgemeenschappen.
Belangrijke steden
De regering van de EU zit in de hoofdstad Brussel. Daarom wordt Brussel ook wel de hoofdstad van Europa genoemd. Het centrum staat vol historische gebouwen uit de late Middeleeuwen en de eeuwen erna. Daaraan zie je dat de stad vroeger heel rijk was, net als andere Vlaamse steden zoals Antwerpen en Gent. Dat kwam door de handel en de textielnijverheid. Vlaamse kooplieden kochten wol uit Engeland en lieten er stoffen van weven. Ook Antwerpen heeft een prachtig, historisch centrum. Na de Rotterdamse haven is de zeehaven van Antwerpen de grootste van Europa.
Het Atomium in Brussel stelt een ijzerkristal voor, maar dan 165 miljard keer vergroot. Het werd gebouwd in 1958. Elke bol is ongeveer tweemaal groter dan jouw klas!
Het leven van de Belgen
Ruim 20 % van de Belgen werkt in de industrie, maar de meeste mensen werken in de dienstensector. Denk aan politiemensen en winkeliers. Ook werknemers in het toerisme zoals obers en hoteliers zijn dienstverleners. De meeste toeristen bezoeken de kust, de Ardennen en de Vlaamse steden.
Belgische steden organiseren vaak feesten met middeleeuwse optochten, muziek of reuzenstoeten. Tijdens een reuzenstoet dragen de mensen enorme poppen door de straten. Het zijn personages uit oude Belgische volksverhalen.
Een ander belangrijk feest is Carnaval. Elke Belgische stad viert dit op zijn eigen manier. Voetbal is populair in België, maar wielrennen is nog populairder. De wielrenners zijn voor de Belgen echte volkshelden.