Documentatiecentrum

Beugels

De meeste beugels zijn er om tanden en kiezen recht te zetten. Rechte tanden staan mooi en ze zijn gezonder. Want tussen scheve tanden blijven vaak etensresten zitten. Daardoor kunnen er gaatjes in tanden en kiezen ontstaan. Er zijn ook andere redenen voor een beugel. Als kaken te klein of te groot zijn, of scheef staan, kan een beugel helpen. Als je nog een melkgebit hebt, heeft een beugel geen zin. Want die tanden en kiezen vallen nog uit. Pas als je een volwassen gebit hebt, kun je een beugel krijgen. Grote mensen nemen soms ook nog een beugel. Meestal omdat ze hun gebit niet zo mooi vinden. Ze willen graag rechte tanden.

Een buitenboordbeugel valt het meeste op.

IJzerdraadjes

Een beugel is een ding dat aan je tanden en kiezen trekt. Dat gebeurt met ijzerdraadjes. Die draadjes kunnen op verschillende manieren aan je tanden en kiezen zijn vastgemaakt. Dat hangt af van het soort beugel. Voor een beugel ga je naar een orthodontist. Dat is een speciale beugeltandarts. Hij bekijkt welke beugel de beste voor je is. Dan moet je happen. Zo wordt er een afdruk van je gebit gemaakt. In die afdruk wordt later gips gegoten. Als dat hard is, heb je een namaakgebit van je echte gebit. Dat namaakgebit heet gipsmodel.

Als de beugel goed werkt, komen de tanden net zo recht te staan als in dit kunstgebit.

Er zijn wel vijf soorten beugels. Sommige beugels hoef je maar kort in. Dat zijn losse beugels. Na een losse beugel ga je een vaste beugel dragen. Vaak is dat een beugel met slotjes. Op de tanden en kiezen worden metalen stukjes (slotjes) gelijmd. Door de slotjes trekt de orthodontist een ijzerdraadje. Bij een slotjesbeugel horen heel kleine elastiekjes. Die zitten met speciale haakjes aan de beugel. Ze zorgen ervoor dat het ijzerdraadje op z'n plek blijft. Alles bij elkaar duurt het soms wel twee of drie jaar voordat alle tanden en kiezen rechtstaan.

De slotjes zitten op de tanden gelijmd.

Kinderen met een beugel moeten extra goed hun tanden poetsen. Wel vier keer per dag. Ze gebruiken daarvoor een zachte tandenborstel. Een losse beugel kun je uitdoen voor je je tanden gaat poetsen. Je moet dan je beugel ook nog goed schoonmaken. Er zijn dingen die je beter niet kunt eten als je een beugel hebt. Drop bijvoorbeeld, of toffees of harde snoepjes. De beugel kan ervan stukgaan. Kauwgom eten mag wel. Dat is zelfs goed. Maar dan alleen kauwgom zonder suiker die je gebit schoonmaakt.

Details en informatie

  • Titel: Beugels
  • Auteur(s): Gert van der Maten
  • Nummer: JC062
  • Niveau: 2
  • Siso: J 609.3
123movies