Documentatiecentrum

Bijen en wespen

Je kent vast de honingbij, maar wist je dat er nog ongeveer 350 soorten andere bijen voorkomen in Nederland en België? Zo zijn er behangersbijen, klokjesbijen en metselbijen. Hommels zijn ook bijen, alleen wat groter. En ze hebben meer haren op hun lijf dan de kleinere bijen, wel 3 miljoen! 
Wespen hebben weinig haren. Er leven hier ruim 5000 soorten zoals graafwespen, bladwespen, sluipwespen en papierwespen.
Wespen en bijen zijn insecten, net als kevers en vlinders. Insecten hebben zes poten en hun lichaam bestaat uit drie delen: een kop, een borststuk en een achterlijf.

© Shutterstock

De angel van deze honingbij zit in het puntje van het achterlijf. Als een bij niet steekt, is de angel ingetrokken.

In een volk of alleen

Honingbijen en papierwespen leven in een volk bij elkaar. Alleen de koningin legt eitjes. De andere vrouwtjes, de werksters, bouwen aan het nest, verzorgen de larven en de koningin en halen voedsel. Bijen voeren hun larven nectar en stuifmeel, bij wespen krijgen ze fijngekauwde insecten.  
De meeste soorten bijen en wespen leven echter alleen. Ieder vrouwtje legt eitjes in een holletje. Dat gaat bij elke soort anders, de ene graaft gangetjes in de grond, de ander gebruikt een holle stengel. De vrouwtjes zorgen zelf voor voedsel voor hun larven.  


© iStock Calgary

Een imker toont een raat van honingbijen. De werksters hebben al wat cellen met honing gevuld en afgesloten. In het midden zitten larven in de cellen.

Insecten zijn belangrijk

Vooral bijen zijn belangrijk bij de bestuiving van bloemen. Zonder deze en ook andere insecten zijn er veel minder vruchten en sterven planten uit omdat ze geen zaad meer maken. Helaas neemt het aantal insecten sterk af. Dat komt onder andere door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Wetenschappers maken zich daar grote zorgen over. 
Om insecten te helpen moeten er volop verschillende inheemse planten groeien. Niet alleen in natuurgebieden maar ook in parken, tuinen, langs akkers en in bermen. Dan bloeien er van de vroege lente tot de late herfst overal bloemen en is er altijd voedsel te vinden voor bijen, wespen en vele andere insecten.

Details en informatie

  • Titel: Bijen en wespen
  • Auteur(s): William van den Akker
  • Nummer: 81
  • Niveau: 4
  • Siso: J 597.81
123movies