Documentatiecentrum

Blijdschap

Blijdschap uiten mensen meestal door een lach. Kinderen lachen vaker en langer dan volwassenen. Dat is goed, want lachen is gezond. Het geeft je energie. En heb je pijn? Dan zal lachen je pijn verlichten.
Er zijn verschillende manieren om te lachen. Glimlachen als je ineens iets snapt. Of grinniken om een grapje of zelfs schateren. Of wat denk je van de slappe lach samen met iemand. Je kunt bijna niet meer stoppen, je tranen rollen over je wangen.
Een belangrijke blijmaker is humor, zoals grapjes of een show van een clown. Of als iemand onverwachts iets geks doet. Het is leuk om met mensen op te trekken die jij aardig vindt en die jou aardig vinden. Van samen lachen kun je heel vrolijk worden.


© APA/Lineair, Arnhem

Als jij vrolijk bent, doen anderen al snel met je mee.

Lachen is gezond

Blijdschap is een emotie waarbij er van alles in je lichaam gebeurt. Als je blij bent, kan het gebeuren dat je hart sneller gaat kloppen en dat je bloed sneller door je aderen stroomt. Sommige spieren ontspannen zich, andere spieren trekken zich samen. En in je hersenen komen neurotransmitters vrij.
Blijdschap kan ontstaan door een grote gebeurtenis zoals het winnen van een miljoen euro. Maar ook iets kleins kan je blij maken. Denk maar aan een compliment.
Als je boos bent of pijn hebt, maakt je lichaam stresshormonen aan. Als dat vaak en veel gebeurt, kan je lichaam uitgeput raken. En kun je ziek worden. Een van de neurotransmitters kan je dan helpen. Er is aangetoond dat zieke mensen minder pijn voelen als ze lachen. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller. Daarom werken de CliniClowns in ziekenhuizen. Door zieke mensen aan het lachen te maken, helpen de clowns hen bij het beter worden.


© Hans de Vries, Woensdrecht

CliniClowns geven ernstig zieke of gehandicapte kinderen een korte tijd wat vrolijke afleiding.

Als je geen blijdschap voelt

Er zijn mensen die heel snel blij zijn. Er zijn ook mensen die vaak negatieve gedachten hebben. Die vinden dat ze altijd pech hebben of dat nooit iets lukt. Als je last hebt van negatieve gedachten kun je daar wel iets aan doen. Omgaan met mensen die wel vrolijk zijn. Of proberen te genieten van kleine dingen. Naar buiten gaan of bewegen helpt ook. Maar soms lukt het gewoon niet om blijdschap te voelen. Als iemand zich erg lang rot voelt, kan hij depressief worden. Een depressie kan komen als iemand problemen heeft, bijvoorbeeld hij wordt gepest of buitengesloten. Dan is het goed om er met iemand over te praten of de kindertelefoon te bellen.

Je kunt zelf blijdschap maken, in een lachtherapie bijvoorbeeld. Als een groep mensen zit te giechelen of te schateren ga je vanzelf meedoen. Want veel emoties zijn aanstekelijk, lachen ook.
Veel dieren kunnen ook blij zijn. Dat uiten ze anders dan mensen. Door goed op de lichaamstaal van dieren te letten, kun je zien of een dier blij is. Vrolijke konijnen slaan met hun oren. Ze kunnen plotseling gaan rennen en gekke sprongetjes maken.


 

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 370 Blijdschap.

Details en informatie

  • Titel: Blijdschap
  • Auteur(s): Bo Buijs
  • Nummer: IC370
  • Niveau: 3
  • Siso: J 370
123movies