Noordhoff Uitgevers

Bloedmooi en spuuglelijk

Smaken verschillen, zeggen ze. En dat weet je zelf natuurlijk ook wel. Waarom houd jij van rood en je zus van paars? Waarom is jouw lievelingsdier een kat en dat van je beste vriend een konijn? Waarom vind jij die trui mooi en je moeder niet? Je kunt een tekening bloeimooi en een andere juist spuuglelijk vinden. Ligt dat dan aan die tekening of aan jou? Zijn er dingen die iedereen mooi vindt? Zijn goedkope dingen lelijk en dure dingen mooi? Vinden volwassenen andere dingen mooi dan kinderen? Op deze vragen zijn verschillende antwoorden mogelijk. Mensen zijn verschillend, en mooi en lelijk zijn voor iedereen weer anders. 


Wat vind jij van deze televisie? Bloedmooi of spuuglelijk?

Moeilijk uit te leggen

Wat de een mooi vindt, vindt een ander misschien lelijk. Zelfs als je beste vrienden bent, kun je een verschillende smaak hebben. Als je iets mooi vindt, kun je van binnen stil worden. Het gevoel dat iets mooi is, gaat dan door je heen. En waarom vindt iemand iets mooi? Dat is heel moeilijk uit te leggen. Het is ook moeilijk om uit te leggen waarom je iets juist lelijk vindt. Maar het is wel leuk om erover te praten en het van elkaar te weten. Veel mensen delen mooie ervaringen graag met anderen. Er zijn ook mensen die liever in hun eentje genieten. Als je iets mooi vindt, kun je er ‘weg’ van zijn. Je vergeet dan even wie en waar je bent. 


Een balletvoorstelling: voor sommigen helemaal geweldig!

Mooi in natuur en cultuur

Veel mensen vinden de natuur mooi. Daar is veel te genieten: dieren, planten, kleuren, vormen, geluiden, smaken en geuren. Veel mensen houden ook van cultuur. Dat zijn mooie dingen die door mensen zijn gemaakt. De allereerste mensen maakten alleen dingen die ze nodig hadden. Maar die dingen gingen ze al snel versieren. Een pot kreeg een randje met karteltjes en op een kledingstuk naaide men kralen. Iets wat is versierd, wordt bijzonder. Daarna maakten mensen ook dingen die ze niet echt nodig hadden maar die ze mooi vonden. Zoals oorbellen en een schilderij. Mensen versieren hun wereld. 

Ontwerpers

Alle dingen om ons heen hebben een vorm. Die wordt bedacht door ontwerpers of designers (zeg: diezaainurs). Zij letten daarbij op de smaak van de mensen van hun tijd. Sommige dingen worden heel lang mooi gevonden. Vroeger dachten mensen dat er wetten waren voor wat mooi was. Sommigen dachten dat God die wetten had gemaakt. Anderen dachten dat die wetten in de natuur terug waren te vinden. Die schoonheidswetten gaven mensen aan elkaar door. Dingen die al heel lang mooi worden gevonden, noemen we klassiek. Een prachtige kathedraal of een eeuwenoud schilderij kunnen we nu nog steeds bloedmooi vinden. Iedereen mag zelf weten wat hij of zij mooi vindt.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 17 Bloedmooi & spuuglelijk.

Details en informatie

  • Titel: Bloedmooi en spuuglelijk
  • Auteur(s): Marie-José Balm en Jos van Hest
  • Nummer: 17
  • Niveau: 2
  • Siso: 140