Documentatiecentrum

Boeren met akkers

Veel van wat we eten, komt van de boerderij. Boeren met vee zorgen voor vlees en melk. Weer andere boeren verbouwen graan, aardappels of groentes. Die gewassen groeien op hun akkers

Graan en groente

Sommige boeren verbouwen tarwe. Dat is een soort graan. Als de tarwe rijp is, wordt het van de akker gehaald. Dat heet oogsten. De boer verkoopt de tarwekorrels aan de fabriek. Daar maken ze er meel van voor pannenkoeken of pasta. Bakkers bakken er brood van.
Andere boeren verbouwen groentes. Bijvoorbeeld broccoli, kool of prei. Ze stoppen zaden in de grond. Als de planten groot genoeg zijn, worden ze geoogst en verkocht.

Aardappels

Aardappelboeren stoppen in de lente aardappels in de grond. Dat noem je poten. Na een tijd groeit uit elke aardappel een plant. Aan de stengels onder de grond groeien nieuwe aardappels. Als die groot genoeg zijn, worden ze uit de grond gehaald. Dat heet rooien. De boeren verkopen de aardappels aan de groenteboer of supermarkt. Of aan de fabriek. Daar maken ze er friet en chips van. Maar ook dingen die je niet kunt eten, zoals behanglijm.  

Machines

Boeren gebruiken bij hun werk allerlei machines: een machine om te zaaien, om aardappels te poten of te rooien, om te oogsten, enzovoort. Die machines hangen ze aan een tractor.
©iStockphoto, Calgary

Een zaaimachine achter de tractor. Machines maken het zware werk wat lichter.

Details en informatie

  • Titel: Boeren met akkers
  • Auteur(s): Marianne Meulepas
  • Nummer: 433
  • Niveau: 1
  • Siso: J 631
123movies