Documentatiecentrum

Bruggen

In Nederland zijn meer dan 40.000 bruggen. Superveel! Dat komt omdat Nederland een waterland is, met rivieren, sloten, grachten en kanalen. Via een brug kom je van de ene kant van het water naar de andere. Er zijn veel soorten bruggen. Een spoorbrug is een brug waar treinen overheen rijden. Vaak is het een vaste brug: hij kan niet open of dicht. Andere bruggen hebben een soms brugdek dat kan bewegen. Als de brug open gaat, kunnen de schepen er langs. Bij bruggen die open en dicht gaan, werkt meestal een brugwachter. Hij let op het verkeer dat over de brug rijdt en houdt in de gaten of er schepen langs willen. Er zijn ook bruggen die van een afstand worden bediend met behulp van camera’s en computers.
 

© Goos van der Veen / HH, Den Haag

Spoorbrug over de IJssel.

Soorten bruggen 

Een liggerbrug is de eenvoudigste soort brug. Het brugdek ligt plat over stevige stalen liggers. Een liggerbrug is meestal maar kort. 
De Erasmusbrug over de Maas in Rotterdam is een mooi voorbeeld van een tuibrug. Een tui is een stalen kabel. De tuien lopen van het brugdek naar een pyloon. Die stalen toren is wel 140 meter hoog. In de Erasmusbrug zit ook een deel dat open kan.
In Nederland is de Zeelandbrug van vijf kilometer de langste brug. Hij gaat over de Oosterschelde heen en verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland. Dat zijn eilanden in Zeeland. De Zeelandbrug is gebouwd van staal. Die sterke metaalsoort kan in de zomer uitzetten, en dan wordt de brug soms wel een meter langer. Dat kan problemen geven. Daarom zitten er tussen de brugdelen ijzeren platen. Die schuiven uit bij warmte en weer in als het afkoelt. 
De oudste brug van Nederland vind je in Maastricht. De Sint Servaasbrug over de Maas ligt er al ruim 700 jaar. 


© Marco van Middelkoop Luchtfotografie/ HH, Den Haag 

Een van de bijnamen van de Erasmusbrug is De Harp. Je ziet wel waarom!

Beroemde bruggen 

Een van de beroemdste bruggen van Nederland is de Magere Brug. Hij ligt over de rivier de Amstel in Amsterdam. Hij is alleen geschikt voor voetgangers en fietsers. ’s Avonds wordt de Magere Brug verlicht door wel tweeduizend lampjes.
Ook in het buitenland zijn beroemde bruggen. Iedereen kent de Tower Bridge in Londen wel. In de Italiaanse stad Florence ligt de Ponte Vecchio over de rivier Arno. Ponte Vecchio betekent Oude Brug. En misschien ken je de Brooklyn Bridge in New York. Ook als je er niet geweest bent, heb je er vast wel een beeld bij. De brug is in veel speelfilms en tv-series te zien. Het is een lange hangbrug over de East River. Zo worden de stadsdelen Manhattan en Brooklyn met elkaar verbonden. Er is jaren aan gewerkt en in 1883 werd de brug in gebruik genomen. Om te laten zien dat de brug heel sterk was, liepen er 21 olifanten overheen. 

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 53 Bruggen.

Details en informatie

  • Titel: Bruggen
  • Auteur(s): Darja de Wever
  • Nummer: 53
  • Niveau: 2
  • Siso: J 696.5
 
123movies