Documentatiecentrum

Bruggen bouwen

Nederland is een land vol rivieren, sloten en grachten. Als je bij iemand langs wilt gaan, is de kans groot dat je over water heen moet. Dat kan met een bootje, maar dat kost veel tijd. Over een brug ben je veel sneller aan de overkant. Nederland heeft niet alleen veel water, maar ook veel bruggen.

Alleen de stad Amsterdam heeft al duizend bruggen.

Hoog en laag

Een brug is eigenlijk een kruispunt van twee wegen: een rijweg en een vaarweg. Op beide wegen moet het verkeer gewoon verder kunnen. Niet alleen de auto's en de fietsen, maar ook de boten. Een vaste brug over het water is het handigst voor de auto's. Zo'n brug kan niet open. Voor schepen is een vaste brug niet zo handig. Vooral niet voor zeilschepen. Die hebben namelijk een lange mast. Bruggenbouwers hebben verschillende oplossingen bedacht voor het probleem dat sommige schepen niet onder bruggen door kunnen varen. Eén oplossing is de brug heel hoog boven het water bouwen. Dat zie je vaak bij de grote rivieren. Eigenlijk is dat de allermooiste oplossing.

De bruggen over grote rivieren zijn vaak zo hoog dat de schepen niet hoeven te stoppen en de auto's ook niet.

Niet overal past een hoge brug. Vaak moet er een meer ingewikkelder oplossing worden bedacht. Bijvoorbeeld een brug waarbij schepen en auto's om de beurt verder kunnen. Je hebt het vast wel eens gezien. Als er een schip komt, gaat de brug omhoog en moet je wachten achter een slagboom.
Als de brug omhooggaat, lijkt dat heel makkelijk te gaan. Toch is een brug erg zwaar. Dat het heel soepel gaat, komt door iets wat onder de grond verstopt zit bij een brug. Er zit een groot gewicht aan de brug vast. Dat helpt om de brug makkelijker omhoog en omlaag te draaien. We noemen het een contragewicht.

Er zijn verschillende soorten bruggen die open kunnen. Sommige schuiven opzij, andere omhoog. Er zijn er ook die draaien. Zo'n brug rust op een pijler in het midden. Op die pijler kan de brug draaien. Een draaibrug werd vaak gebruikt bij een spoorlijn.

Details en informatie

  • Titel: Bruggen bouwen
  • Auteur(s): Jeroen Denters
  • Nummer: jc037
  • Niveau: 2
  • Siso: J 696.5
123movies