Documentatiecentrum

Canada

Canada is het op één na grootste land van de wereld. Het is 240 keer zo groot als Nederland. Toch wonen er maar twee keer zoveel mensen: 33 miljoen. Canada is en dunbevolkt land. De meeste Canadezen wonen in het zuiden. Daar liggen ook de grote steden. Ottawa is de hoofdstad. In het noorden wonen nauwelijks mensen. Het grootste deel bestaat uit toendra.
Canada ligt in Noord-Amerika en grenst aan de Verenigde Staten. De rest van Canada grenst aan zee. Het land is zo groot dat er zes verschillende tijdzones zijn.
Ook zijn er verschillende klimaten in het land. In sommige delen regent het heel erg veel. Maar er zijn ook woestijnen.
Omdat er in Canada zoveel ongerepte natuur is, leven er ook veel verschillende dieren. Zoals beren, wolven, elanden en bevers. En in het water dolfijnen en orka's.


© Christian Meyer & Pierre Huguet/Lineair, Arnhem

Tijdens een wandeling in Canada kun je beren tegenkomen. Zwarte beren komen er veel voor. Zij zijn planteneters. De grizzlyberen op deze foto zijn gevaarlijke alleseters.

Landschappen

Canada heeft veel verschillende landschappen. Er zijn duizenden meren, hoge bergen met eeuwige sneeuw erop, regenwouden, uitgestrekte tarwevelden en enorme naaldbossen. In het westen liggen de hoge bergen van de Rocky Mountains.
Aan de westkant van de bergen komen regenwouden voor omdat daar zo'n drie meter regen per jaar valt. Aan de oostkant liggen de prairies. Hier valt bijna geen regen. Er grazen kuddes koeien. Verder naar het oosten liggen uitgestrekte tarwevelden. Canada is één van de grootste graanproducenten van de wereld. Toch werken er maar weinig mensen in de landbouw. Dat komt omdat bijna al het werk door machines wordt gedaan.
De meren en watervallen zijn een trekpleister voor toeristen. Heel populair zijn de Niagara Falls. Elk jaar komen er zo'n 14 miljoen bezoekers. Ook de nationale parken zijn geliefd. Je kunt er niet alleen wandelen, maar ook bergen beklimmen, of skiën en kanovaren.


© McPhoto/Lineair, Arnhem

Je kunt met een boot dicht bij de watervallen komen, maar dan moet je wel een regenpak aantrekken. De boot vaart langs het water, dat met 159.000m3 per minuut naar beneden raast.

Bewoners

De eerste bewoners van Canada waren indianen en Inuit. Ze leefden in en van de natuur, al duizenden jaren voordat de Europeanen kwamen. Rond 1500 kwamen er Franse kolonisten. Ook de Engelsen wilden de baas zijn over het gebied. Er waren verschillende oorlogen tussen de Fransen en de Engelsen. Door de komst van de Europeanen raakten de indianen en de Inuit een groot deel van hun land en zelfstandigheid kwijt. De indianen werden gedwongen om in een reservaat te gaan wonen. Zij moesten zich aanpassen aan de Europese manier van leven. Daardoor zijn grote problemen ontstaan: veel indianen zijn werkloos of verslaafd aan alcohol. In 1998 heeft de regering hiervoor excuses aangeboden. Nu hebben de indianen en de Inuit, die in Nunavut wonen, meer zeggenschap.
In Canada wonen ook veel Nederlandse immigranten. Een deel van hen is boer. Zij zijn naar Canada gegaan omdat daar genoeg plaats is om een boerenbedrijf te beginnen.

Canada is opgedeeld in provincies die veel zelf regelen. Ze zijn heel zelfstandig. Maar ze regelen niet alles zelf. De regering beslist over nationale zaken, zoals het milieu of de verdediging van het land. Aan het hoofd van de regering staat de minister-president.

Details en informatie

  • Titel: Canada
  • Auteur(s): Susanne Neutkens
  • Nummer: IC348
  • Niveau: 3
  • Siso: J 991
123movies