Documentatiecentrum

Cavia’s

In jouw klas zitten vast wel kinderen die een cavia als huisdier hebben. Ook op kinder-boerderijen zie je vaak cavia's. Het zijn lieve diertjes en ze zijn niet moeilijk om te verzorgen. Oorspronkelijk komen cavia's uit Zuid-Amerika. In landen als Peru, Argentinië en Bolivia leven ze in het wild. Indianen, de eerste inwoners van Zuid-Amerika, begonnen drieduizend jaar geleden cavia's bij hun hutten te houden. Dat deden ze voor het vlees, de huid en het bont. In Zuid-Amerika eten mensen nog steeds cavia's. Je kunt ze op de markt kopen.

Een cavia is een makkelijk en gezellig huisdier.

Knaagdier

Een cavia is een knaagdier. Er zijn drie soorten knaagdieren: cavia's, eekhoorns en muizen. Knaagdieren zijn meestal klein. Ze hebben een harige vacht en hele scherpe tanden. Hun snij-tanden groeien altijd maar door, wel zo'n zes tot acht centimeter per jaar. Omdat ze flink knagen, slijten de tanden ook af en worden ze niet te lang. Een cavia-ras bestaat uit cavia's die er ongeveer hetzelfde uitzien. Er zijn ongeveer tien rassen. De verschillen zitten vooral in de vacht. Er zijn cavia's met kort en met lang haar, met glad haar en met kruinen en met krullen. Ze hebben rood, wit of zwart haar of een mengeling daarvan.

De vacht van een cavia verschilt. De haren zijn anders, maar de kleuren ook.

Cavia's kunnen je van alles 'vertellen'. Als je zacht geknor hoort, is een cavia tevreden. Ze kunnen ook heel hard en schel 'fluiten'. Dat doen ze als ze elkaar kwijt zijn. Of als ze aandacht willen. Ze doen het ook als ze honger hebben. Cavia's maken veel verschillende geluiden. Dat komt doordat ze heel goed kunnen horen. Ze hebben meer gehoor-cellen dan wij. Dat zijn kleine onderdeeltjes in het oor, waardoor ze kunnen horen. Ook met zijn lichaams-houding 'zegt' een cavia dingen. Als hij plat op de grond ligt met zijn kop in de lucht, dan is hij nieuwsgierig. Likt hij je hand, dan voelt hij zich veilig bij je. En jonge cavia's kunnen hele rare lucht-sprongen maken. 'Pop-cornen' noem je dat, omdat het lijkt op het open springen van maïs-korrels die in de pan worden gepoft. Cavia's doen het om wat energie kwijt te raken.

Cavia's zijn groeps-dieren. Ook in een hok vinden het gezellig om 'samen te wonen'. Je kunt cavia's die precies even oud zijn beter niet samen in een hok zetten. Ze maken veel ruzie. Ze vechten vaak net zolang tot duidelijk is wie de baas is. Even oude dieren zijn vaak even sterk, dus dat kan lang duren. Maar ze moeten altijd de rangorde bepalen. Dat zit in hun aard. Twee cavia's hebben samen een hok nodig van 1 meter lang en 50 centimeter breed. Groter mag ook. Dan hebben ze meer ruimte om te spelen. Dat doen cavia's graag. Vooral doolhofje spelen vinden ze leuk. Of andere zoek-spelletjes. Een oude cavia wil niet meer spelen. Maar knuffelen, dat vindt elke cavia heerlijk.

Details en informatie

  • Titel: Cavia’s
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: JC202
  • Niveau: 1
  • Siso: J 634.4
123movies