Documentatiecentrum

China

China is een van de grootste landen van de wereld. Toch kennen veel Nederlanders niet meer van China dan de Chinese muur en de panda. Wist jij bijvoorbeeld dat veel Chinezen in een restaurant ontbijten? En dat kinderen in China heel beleefd en gehoorzaam zijn? In een Chinese school is het muisstil. Want Chinese kinderen hebben geleerd dat ze oudere mensen altijd met eerbied moeten behandelen. Tegenspreken en brutaal zijn is er niet bij!
Op school gaan veel dingen anders dan in Nederland. Elke ochtend beginnen de leerlingen met een kwartier gymnastiek. Chinese kinderen leren geen letters schrijven, maar woorden. Eigenlijk tekenen ze een woord. Voor elk woord hebben ze een teken of karakter. Chinese kinderen moeten duizenden karakters leren schrijven. De belangrijkste taal van het land is het Mandarijn-Chinees.

Chinese kinderen luisteren gehoorzaam naar hun juf.

Een groot land

In China wonen bijna 1,3 miljard mensen. Dat zie je in de steden: er zijn veel hoge flatgebouwen en de straten zijn propvol met fietsers. Daarom wil de regering dat gezinnen niet meer dan één kind hebben. Anders is er straks niet genoeg plaats meer voor iedereen.
China heeft veel verschillende steden en landschappen. De meeste mensen wonen in het oosten, langs de kust. Daar ligt ook de hoofdstad Peking. Er staan moderne regeringsgebouwen, maar ook de paleizen van de vroegere keizers. Midden in Peking ligt het Plein van de Hemelse Vrede. Dat is misschien wel het grootste plein ter wereld.
Een andere stad is Sjanghai, duizend kilometer zuidelijker. Het is een grote havenstad aan de Gele Rivier. Die rivier is zo breed dat je de overkant nauwelijks kunt zien. Hongkong ligt nog zuidelijker. Deze stad hoorde heel lang bij Groot-Brittannië. Sinds 1997 hoort Hongkong bij China, maar de stad heeft wel een eigen regering. Er zijn veel belangrijke bedrijven en kantoren in grote glimmende wolkenkrabbers.
Het midden en westen van China zijn dunner bevolkt. De mensen zijn er armer. Ze zijn meestal boer en verbouwen bijvoorbeeld rijst. Rijst heeft veel water nodig. Dat halen de boeren via pijpleidingen uit de rivieren. Het werk op een rijstveld is zwaar door de blubber en de hete brandende zon. Veel boeren trekken tegenwoordig naar de grote steden. Ze hopen daar een beter leven te vinden, maar meestal lukt dat niet.

Het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

De meeste Chinezen zijn boeddhist. Ze geloven dat je gelukkig kunt worden door je te ontspannen en te mediteren. Ze hechten niet aan geld en dure spullen.
Ook de Tibetanen zijn boeddhist. Zij wonen in Tibet, een provincie van China. Vroeger was deze provincie een zelfstandig land. In het zuiden van Tibet ligt de Himalaya, het hoogste gebergte van de wereld.
In het westen en noorden van China ligt de grote Gobi-woestijn. De mensen die hier wonen, lijken meer op Turken dan op Chinezen. Hun godsdienst is de islam.

China was 2000 jaar geleden al een belangrijk land. De Chinese keizer beschermde zijn land tegen bandieten door een 2500 kilometer lange muur te laten bouwen: de Chinese muur. Deze muur is zo groot, dat je hem vanaf de maan kunt zien.
China werd vroeger geregeerd door keizers. Honderd jaar geleden kwamen de Chinezen in opstand. Ze wilden geen keizer meer. Het land werd een republiek. In 1949 kwamen de communisten aan de macht. De belangrijkste leider was Mao Zedong, hij overleed in 1976.

Ook in Nederland kun je Chinees eten.

Details en informatie

  • Titel: China
  • Auteur(s): Victor Melenhorst
  • Nummer: IC111
  • Niveau: 3
  • Siso: J China 991
123movies