Documentatiecentrum

Columbus

In 1492 werd Amerika ontdekt door Columbus. Dat weten we allemaal. Maar Columbus zelf heeft dat nooit geweten. Hij wilde een nieuwe weg naar China vinden. Omdat hij wist dat de wereld rond was, moest je daar ook kunnen komen als je eerst naar het westen voer. Het duurde jaren voordat hij de Spaanse koning en koningin van zijn idee overtuigd had. 


Toen hij in 1492 met drie schepen vertrok, wist hij alles over ontdekkingsreizigers en scheepvaart. Hij wist van zeestromen en de noordoostpassaat. Alles wat hij onderweg tegenkwam en meemaakte, noteerde hij in zijn scheepsjournaal. Na ruim een maand ontdekte Columbus een eiland, hij dacht dat het een Indisch eiland was en noemde de bewoners Indianen. Hoewel Columbus de ontdekker van het land was, kreeg het toch niet zijn naam. Het werd genoemd naar Amerigo Vespucci, die bewezen heeft dat er inderdaad een groot werelddeel lag: Amerika.


© Charlotte Dematons, Haarlem

In 1492 zette Columbus voet aan wal op een van de Bahama-Eilanden. Welk eiland dat precies was, is niet zeker. Twee van die eilanden maken daar nog steeds ruzie over.

Zuid-Amerika

Nadat Columbus het nieuwe land ontdekt had, keerde hij terug naar Spanje. Als buit nam hij goud en zes Indianen mee. De Spanjaarden waren blij met de ontdekkingsreiziger omdat ze dachten dat ze rijk zouden worden van al het goud dat hij beloofde. Columbus kreeg meteen een opdracht voor een tweede expeditie. Er gingen soldaten en boeren mee, zij moesten van het nieuwe land een kolonie van Spanje maken. Missionarissen gingen mee om de inwoners van Amerika te bekeren tot het katholieke geloof.
Columbus voer verder op zoek naar een doorgang naar het Oosten. Hij ontdekte nieuwe eilanden en voer langs de kust van Zuid-Amerika. Maar hij moest terug naar Hispaniola, een van de eerste eilanden die hij ontdekt had. Daar vochten Spanjaarden met elkaar en met indianen. Er werd gestolen en gemoord. Columbus moest de orde herstellen. Hij was een goede kapitein, maar het land besturen deed hij zo slecht, dat hij als een gevangene werd opgepakt en naar Spanje werd teruggestuurd.

Laatste reis

Later mocht hij van de koningin toch nog een reis maken. Hij zocht nog steeds een doorgang naar Azië. Maar die vond hij niet. Columbus en veel matrozen kregen op die reis malaria. Terug in Spanje wilde hij de beloning ophalen die de koning en de koningin hem beloofd hadden, omdat hij voor Spanje een nieuw grondgebied ontdekt had. Maar de koningin was inmiddels gestorven en de koning weigerde hem de beloning te geven. Teleurgesteld en roemloos stierf Columbus in 1506. 
Pas na zijn dood werd Columbus overal beroemd omdat hij Amerika ontdekt had. Nu staan er veel standbeelden van hem, in Spanje maar ook in sommige landen in Amerika. Zijn lichaam ligt in een graftombe in de kathedraal van Sevilla.


© Eric Haasse/Contact Press/Transworld Features

Het indianenreservaat in de Amerikaanse staat South Dakota. Het schilderij aan de muur herinnert nog aan de komst van Columbus.


Nieuwe wereld

Voor veel Europeanen werd Amerika de nieuwe wereld. Portugezen, Fransen, Engelsen en Nederlanders trokken ernaartoe. De Europeanen brachten besmettelijke ziekten mee waar de oorspronkelijke bewoners, de indianen aan stierven. Bovendien werd er veel gevochten omdat de indianen hun land niet wilden afstaan. Door de oorlogen en ziekten zijn de indianen bijna helemaal uitgeroeid. Hier en daar wonen ze nog in reservaten.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 65 Columbus.

Details en informatie

  • Titel: Columbus
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: 65
  • Niveau: 3
  • Siso: J 903.3