Noordhoff Uitgevers

Computerspelletjes

Het is nog niet zo lang dat we computerspelletjes kunnen spelen. Gamen is nu heel gewoon, en de games zien er prachtig uit. De plaatjes zijn nauwkeurig getekend en de foto’s zijn gedigitaliseerd. Het leuke van een computerspelletje is dat jij bepaalt wat er gebeurt. Dat is bij een film anders: daar is het einde bedacht en dat is wat je te zien krijgt. Bij een game kan het einde ook steeds anders zijn. Dat komt omdat het interactief is. Jij laat het poppetje lopen, springen of schieten. Als jij het goed doet en veel punten haalt, dan is dat jouw score. Vroeger stonden computerspelletjes op een cd-rom. Tegenwoordig komen de meeste games van internet. Daar heb je ook spelletjes die je met wel 1000 mensen tegelijk kunt spelen.


Zo zag het allereerste computerspelletje eruit: Pong.

Soorten spellen

Geen mens ter wereld kan alle computerspelletjes hebben gespeeld die er nu bestaan. Het zijn er ontelbaar veel. Sommige spelletjes zijn nagemaakt van traditionele spellen. Schaken bijvoorbeeld, of zeeslag, galgje en monopoly. Er zijn ook veel spelletjes speciaal voor de computer gemaakt. Daarbij worden de nieuwste technieken gebruikt. Er komen elke dag nieuwe spelletjes bij. Er zijn een aantal typen spelletjes. Zoals schiet- en vechtspelletjes. Tegenwoordig zijn er veel adventure games. Je komt dan in een andere wereld terecht. Bijvoorbeeld in het kasteel van een reus of de doolhof van een minotaurus. Je moet dan een schat zoeken. Of de weg uit het kasteel of uit het doolhof. Dat doe je door goed na te denken want eigenlijk los je een puzzel op. Snelheid en behendigheid heb je voor dit soort games niet nodig. 
Er zijn ook heel veel computerspellen waar je iets van kunt leren. Je kunt ze gebruiken om een schoolvak mee te oefenen, zoals taal, rekenen of topo. De meeste kinderen vinden het leuk om dit op de computer te doen. Dit soort spelletjes noem je educatieve games.

De toekomst

Nog spannender wordt het als je virtual reality-games gaat spelen. Je speelt dan een rol in een bepaalde werkelijkheid. Je kijkt niet naar een computerscherm maar door een bril. Je ziet daarop het computerbeeld, maar het lijkt alsof dat de echte wereld is geworden. Er kan ook geluid en geur bij zijn, dan lijkt het allemaal nog echter. Voor een virtual reality game heb je dus een speciale bril nodig, maar soms ook een speciaal pak. Daar zitten sensoren in, kleine apparaatjes die bewegingen aan de computer doorgeven. Als je je hoofd draait, geeft de sensor dat door en dan reageert de computer. De computer doet die beweging dan na in de computerwereld. Dat nadoen heet simuleren. Je kunt een virtual reality pak zien als een supergrote joystick.


En dit is de toekomst: gamen met een virtual reality bril op en een virtual reality pak aan.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 23 Computerspelletjes.


Details en informatie

  • Titel: Computerspelletjes
  • Auteur(s): Gijs van der Hammen
  • Nummer: 23
  • Niveau: 4
  • Siso: 621.8