Documentatiecentrum

Costa Rica

Costa Rica is een land in Midden-Amerika dat al jaren bovenaan de Happy Planet Index staat. Het motto van veel Costa Ricanen is Pura Vida! Waarmee ze willen zeggen: geniet van het leven!

Wat is het verschil met andere landen in Midden-Amerika? Net als deze landen was Costa Rica vroeger een kolonie van Spanje. Maar omdat de Spanjaarden er weinig goud vonden, lieten ze het land met rust. In 1821 werd Costa Rica onafhankelijk. In diezelfde periode ontstond er in Europa grote behoefte aan koffie. Door koffie te verbouwen werd Costa Rica een rijk land. Vanaf 1948 is het land een democratie. Een ander verschil met de buurlanden is dat Costa Rica geen leger heeft. Costa Rica wil niets met oorlog te maken hebben en heeft zichzelf neutraal verklaard. Toch kreeg het land met oorlog te maken omdat buurland Nicaragua zijn oorlog ook in Costa Rica uitvocht. Daarom bedacht de president van Costa Rica een vredesplan.


© Michel Gangne/ANP, Rijswijk

President Oscar Aria Sánchez kreeg in 1987 de Nobelprijs voor de vrede. Deze prijs wordt uitgereikt aan mensen die hebben bijgedragen aan de wereldvrede. Hij kreeg de prijs omdat hij een vredesplan voor heel Midden-Amerika bedacht. Nicaragua ondertekende het plan ook
.

Economie

Behalve koffie verbouwt Costa Rica bananen. Nog steeds zijn dit belangrijke exportproducten, samen met andere producten zoals meloenen, palmolie, suiker en rundvlees. Bij de bananenteelt worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Omdat deze middelen ongezond zijn voor mens en milieu, zijn een aantal boeren overgegaan op de teelt van ananassen. Andere boeren proberen zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken uit respect voor het regenwoud.

Daarnaast werken veel mensen in de industrie. Zij maken onder andere computeronderdelen en medicijnen. De meeste goederen worden geëxporteerd vanuit de havenstad Limón aan de oostkust van Costa Rica.

Het meeste geld verdient Costa Rica met ecotoerisme. Hierbij wordt er goed op gelet dat het regenwoud niet beschadigd wordt. Omdat er vroeger veel regenwoud gekapt is, wil de regering de overgebleven natuur beschermen. Met de opbrengst van ecotoerisme wordt de natuur beschermd. De regen- en nevelwouden breiden zich nu weer uit. In de regenwouden groeien bomen van meer dan 60 meter hoog. Dat is ongeveer zo hoog als een kerktoren. Er leven roofvogels en vleermuizen. In de lagere bomen leven bijvoorbeeld toekans, apensoorten, rolstaartberen en boomslangen. Er groeien bromelia’s en orchideeën, planten die zich vasthechten aan de takken. Op de grond leven onder andere jaguars.


© Maxime Bessieres/Imageselect, Wassenaar

De mensen van de Bribri-stam stammen af van de oorspronkelijke bewoners van Costa Rica. Ze proberen de gebruiken van vroeger in stand te houden. Zo hebben zij een eigen godsdienst en spreken ze naast Spaans ook een eigen taal.

Costa Ricanen

Het overgrote deel van de bevolking in Costa Rica bestaat uit mensen van Spaanse afkomst en Mestizos. De oorspronkelijke bewoners vormen nog maar een kleine groep. Sommige inwoners van Costa Rica verdienen niet veel geld. Toch heeft elke inwoner stromend water en elektriciteit. De kinderen kunnen naar school en iedereen kan naar de dokter als dat nodig is. Dat is niet in ieder Midden-Amerikaans land zo.

In Costa Rica worden dezelfde feesten gevierd als bij ons. Bijvoorbeeld Kerstmis, Pasen en carnaval. Kerstmis wordt met de familie gevierd, maar dan liefst op het strand. Costa Ricanen houden van voetbal en van dansen. Ook surfen is een populaire sport. Jongeren houden ervan om te dansen in discotheken. Bijvoorbeeld de salsa, merengue en cumbia zijn dansen die al eeuwenlang in Zuid- en Midden-Amerika gedanst worden.

En als je weet dat Costa Ricanen ook nog eens veel verse groenten en fruit eten, zoals ananas, papaya, mango, passievrucht, avocado en banaan, dan begrijp je waarom hun motto Pura Vida! is.

Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 392 Costa Rica.

Details en informatie

  • Titel: Costa Rica
  • Auteur(s): Tias Schoonderwoerd en Bo Buijs
  • Nummer: 392
  • Siso: J Costa Rica 991
123movies