Documentatiecentrum

Dag en Nacht

Of het dag of nacht is, komt door de aarde en de zon. De zon straalt licht naar de aarde. Als het stukje aarde waar wij wonen, richting de zon draait, kun je de zon zien. Dan is het licht bij ons: het is dag. Het moment dat het licht wordt, noem je zonsopkomst
Door zonlicht kunnen planten, bomen en bloemen groeien. Hun bladeren maken zuurstof. Dat ademen mensen en dieren in. Ook mensen hebben zonlicht nodig om te groeien.

© iStockphoto, Calgary

Zonnebloemen draaien naar de zon toe.

In de nacht

In de nacht slaap jij. Maar er zijn ook mensen die dan juist werken. Zij hebben nachtdienst. Dat zijn bijvoorbeeld de mensen die in een ziekenhuis werken of als nachtportier van een hotel. 
Ook sommige dieren zijn in de nacht aan het werk. Dat zijn de nachtdieren zoals de uil, de vleermuis, de kat, de rat en de vos. Pas als het donker wordt, gaan zij op zoek naar voedsel. 

Feest

In de maand december schijnt de zon minder lang. Het wordt vroeger donker. Mensen vieren al heel lang lichtfeesten in die maand. Denk maar aan Kerstmis, of het Luciafeest in Zweden.
Voor moslims is dag en nacht belangrijk tijdens de Ramadan. In die maand eten en drinken ze niet als de zon op is. Dat mag pas weer na zonsondergang.

 

Details en informatie

  • Titel: Dag en Nacht
  • Auteur(s): Annemarie van den Brink
  • Nummer: 434
  • Niveau: 1
  • Siso: AJ 533
123movies