Documentatiecentrum

Dansen

Als er iets te vieren is, wordt er vaak gedanst. Bij een trouwerij bijvoorbeeld, of op een verjaardagsfeest. De stoelen gaan aan de kant en de muziek gaat hard. En dan: dansen maar! Als je luistert naar het ritme van de muziek, gaat dansen vanzelf. Je slingert je armen heen en weer en gooit je benen alle kanten uit. Of je springt alleen wat op en neer op de maat van de muziek. Iedereen danst op zijn eigen manier. Het is leuk en goed voor je lichaam. Van dansen word je lenig en sterk. En je wordt er ook nog eens vrolijk van.

De polonaise komt uit Polen. Daar werd hij gedanst als soldaten of boeren terugkwamen uit de oorlog.

Dansen volgens regels

Er zijn ook dansen die volgens regels verlopen. Die zijn soms eeuwen oud. Volksdansen zijn daar een voorbeeld van. Een volksdans is een dans van een land of een deel van een land. Al honderden jaren wordt zo'n dans op dezelfde manier gedaan, dat heet traditie. Elk land heeft zijn eigen volksdansen. Vaak horen er speciale danskostuums bij. Een oude Nederlandse volksdans is de klompendans, maar die wordt alleen in Oost-Nederland gedanst. Als mensen naar een ander land verhuizen, nemen ze vaak hun dansen mee. Maar in dat andere land bestaan ook al dansen. Als die dansen met elkaar vermengd worden, ontstaat er een nieuwe dans.

Stijldansen gaat volgens strenge regels.

Bij ballet gelden ook regels. Alle bewegingen hebben namen. Franse namen, want ballet is in Frankrijk bedacht. Zo heet snel ronddraaien op één voet een pirouette (zeg: pieroewette). Een balletvoorstelling wordt bedacht door een choreograaf (zeg: goreograaf). Hij bedenkt elk stapje en elke houding. Bij ballet mag je niet zomaar aantrekken wat je wilt. Meisjes moeten hun haar in vlechtjes dragen. Het haar van jongens moet heel erg kort zijn. Meisjes tot elf jaar dragen een roze balletpakje en een witte panty (zeg: pentie). De kleren moeten strak om het lichaam zitten. Alleen zo kan de balletleraar zien of een balletdanser goed beweegt.

In videoclips op de televisie zie je vaak streetdance (zeg: strietdens). "Street" is Engels voor "straat" en "dance" betekent "dans". Dans van de straat dus, en zo is het begonnen. Amerikaanse jongeren verveelden zich een beetje op straat. Ze verzonnen bewegingen op muziek uit hun radio's. De bewegingen werden steeds ingewikkelder. De jongens hielden wedstrijden, en streetdance werd steeds bekender. Veel streetdancers hebben zelf bewegingen bedacht. Alles mag bij streetdance. Als je er maar stoer bij kijkt! Streetdance kan goed op de muzieksoort R&B (zeg: ar end bie). Dat is snelle muziek. Justin Timberlake kan goed streetdancen en zingen. Daardoor is hij beroemd.

Details en informatie

  • Titel: Dansen
  • Auteur(s): Karin Wesselink
  • Nummer: JC145
  • Niveau: 1
  • Siso: J 751
123movies