Documentatiecentrum

De boswachter

Een boswachter is er om bossen en natuurgebieden in de gaten te houden. Hij zorgt ervoor dat de planten en dieren er goed kunnen leven. Hij weet alles van de flora en fauna. Dieren laten veel sporen na. Veren, haren, pootafdrukken en poep vertellen de boswachter welke beesten er in de buurt zijn. Een boswachter is veel buiten. Hij loopt in zijn werkgebied rond. Zo’n werkgebied kan een bos zijn, maar ook duin, heideveld, riviergebied en weidegebied. Als een gebied groot is, werken er ook wel meerdere boswachters samen. 

Uitstapjes

Een boswachter organiseert vaak excursies. Dat zijn uitstapjes in de natuur. Hij vindt het belangrijk om mensen over de natuur te vertellen. Verder maakt de boswachter folders, zet hij of zij wandeltochten uit en werkt hij of zij mee aan een tentoonstelling in een bezoekerscentrum. Een boswachter let er ook op dat wandelaars zich aan de regels houden. In natuurgebieden zijn strenge regels. Dat moet ook wel. Anders zou er van de natuur misschien niet veel overblijven. De boswachter speelt dus ook een beetje voor politieagent. Honden moeten aan de lijn. Paarden moeten op de ruiterpaden. En afval hoort in prullenbakken. 


Als je je aan de regels houdt, kun je hier ongestoord wandelen.

Boswachters houden goed bij welke planten en dieren er in hun gebied leven. Ze tellen die planten en dieren ook. Dat heet inventariseren. Vrijwilligers helpen de boswachter daar vaak bij. Als er opeens een plant of diersoort minder is, zoekt de boswachter uit hoe dat komt. Hij zal er alles aan doen om de plant of dier terug te krijgen. Hij overlegt ook met boswachters uit andere gebieden. En met mensen van de gemeente en de provincie. Soms worden er dan maatregelen afgesproken om een plant of diersoort te redden. 

Boswachter worden

Wil jij ook boswachter worden? Dat kan. Er zijn in Nederland verschillende opleidingen voor. Die opleidingen hebben allemaal iets te maken met de natuur. Een van die opleidingen is bijvoorbeeld Bos- en Natuurbeheer. Daar leer je over boomsoorten en welke ziektes ze kunnen krijgen. Je krijgt ook les over leefgewoontes van dieren. Je leert natuurlijk planten en dieren te herkennen. Een boswachter is nooit uitgeleerd. Hij gaat vaak naar cursussen over speciale onderwerpen, bijvoorbeeld over het omgaan met publiek. 


Boswachters hebben vaak al over de natuur geleerd toen ze klein waren. Van wie? Van boswachters natuurlijk.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 95 De boswachter.

Details en informatie

  • Titel: De boswachter
  • Auteur(s): Cora Willemse
  • Nummer: 95
  • Niveau: 1
  • Siso: 636.1
123movies