Documentatiecentrum

De caravan

In de zomervakantie gaan veel Nederlanders kamperen, met de tent of de caravan. Kamperen is avontuurlijk en spannend. Maar als je met de caravan gaat, heb je eigenlijk bijna alles wat je thuis ook hebt. Van bed tot stoel, van aanrecht tot koelkast. Alles is alleen kleiner en knusser.
Je bepaalt zelf waar je het huisje op wielen neerzet. Wordt het een camping aan zee, in een bos of aan een meer? 

Soorten caravans

Caravans zijn er in veel soorten en maten. Het bekendst is de toercaravan. Dit is een huisje op wielen die je achter een auto vastmaakt. Je rijdt of toert er dus mee. 
Een vouwcaravan is een lage, platte aanhangwagen. Hierin zit een tent. Die klap je vaak in één keer uit en zet je met een paar tentstokken op. 
Een stacaravan is groot, lang en breed. Hij kan niet over de weg rijden. Een vrachtwagen vervoert hem naar de staanplaats
Een camper lijkt op een caravan, maar is een kampeerauto compleet met motor. Voorin zit de bestuurder als in een grote bestelbus. 


© Kip Caravan BV, Hoogeveen

Je leeft in een caravan in een kleine ruimte. Dat vraagt om slimme vondsten. Van de zitplaats kun je ook een slaapplek maken.

De eerste caravans 

Niemand weet precies wanneer de caravan werd uitgevonden. We weten wel dat er lang geleden in delen van Afrika en Azië groepen mensen rondtrokken met wagens en dieren. Zij deden dit om veiliger te reizen. Zo’n groep werd ‘karwan’ genoemd. Van dat woord is het maar een kleine stap naar het Franse woord caravane en het Engelse caravan. 
In Engeland werd meer dan honderd jaar geleden de eerste caravan voor recreatie gebouwd. Mensen gebruikten die caravan in hun vrije tijd voor hun plezier. Hij werd in die tijd nog door paarden getrokken. In Nederland werden in twee fabriekjes rond het jaar 1927 de eerste caravans gebouwd.
 

© Caravan and Motorhome Club, East Grinstead

De eerste caravans leken nog het meest op een huisje op wielen.

Details en informatie

  • Titel: De caravan
  • Auteur(s): Richard Backers
  • Nummer: 75
  • Niveau: 3
  • Siso: J 657.3
123movies