Documentatiecentrum

De dinosaurus

Heel lang geleden leefden er op de aarde dinosaurussen. Dat was in de prehistorie, miljoenen jaren terug. Ongeveer 65 miljoen jaar geleden ging de laatste dinosaurus dood. Alle dinosaurussen waren toen uitgestorven. Het klinkt raar, maar eigenlijk is dat maar goed ook. Mensen zouden niet bestaan als er nu nog dinosaurussen waren. Wij zouden onmiddellijk opgegeten worden. Want veel dino's waren vleeseters. Het waren ook reptielen. Ze hadden een huid van schubben. Dat zijn kleine, dunne plaatjes huid die over elkaar heen liggen. Dinosaurussen legden eieren en leefden voornamelijk op het land.

Films als Dinosaur en Jurassic Park doen net alsof alle dinosaurussen groot en gevaarlijk waren.

Monsters

Niet alle dinosaurussen waren grote enge monsters. Er waren heel veel verschillende soorten. Sommige waren zo klein als een kip, andere zo groot als een walvis. Sommige waren slim, andere heel dom. Sommige aten vlees, andere waren planteneters. Een voorbeeld daarvan was de Brachiosaurus. Dat was een heel grote dinosaurus. Hij at per dag wel duizend kilo planten. Daar was hij dan ook de hele dag mee bezig. Vleesetende dinosaurussen jaagden op andere dieren. Zij waren vaak ook aaseters. Van jagen werden ze nogal moe, dus aten ze liever dode dieren.

De Sauropoden had een lange nek. Daardoor kon hij blaadjes uit hoge boomtoppen eten.

Veel planteneters leefden in kuddes. Deze kuddes bestonden soms uit wel duizend dieren. Als zo'n kudde een tijdje in een gebied leefde, was het er daarna helemaal kaal. Dan trok de kudde weer verder en kon het kaalgevreten gebied zich herstellen. Vleeseters leefden liever alleen. Als ze dan een prooi gevangen hadden, hoefden ze die niet te delen met anderen. Vleeseters kwamen alleen bij elkaar om te paren. Het vrouwtje legde daarna eieren. Die eieren waren erg geliefd bij andere dieren. Toch haalden ze het niet in hun hoofd om de eieren en jonkies van dinosaurussen op te eten. Daarvoor waren de meeste dinosaurussen veel te gevaarlijk.

Een volwassen Tyrannosaurus Rex jaagt hier samen met twee jongen.

Dinosaurussen leefden miljoenen jaren geleden. Toch weten we best veel van ze. Dat komt door twee informatiebronnen. In de eerste plaats zijn er veel fossielen gevonden. Een fossiel is een afdruk in steen van een plant of dier van lang geleden. Van dinosaurussen zijn ook veel versteende resten gevonden. En pootafdrukken. In de tweede plaats kijken onderzoekers goed naar de dieren die nu nog leven. Sommige hebben overeenkomsten met dinosaurussen. Hagedissen bijvoorbeeld. En krokodillen. Veranderingen in het klimaat hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat de dinosaurussen uitstierven. Maar dat weet niemand helemaal zeker.

Details en informatie

  • Titel: De dinosaurus
  • Auteur(s): Heidi Vijverberg
  • Nummer: JC074
  • Niveau: 2
  • Siso: J 576

Video bekijken

123movies