Documentatiecentrum

De dj

Een dj kiest de muziek voor een feest, discotheek, club of festival. Hij of zij draait de muziek die het publiek leuk vindt en laat de nummers in elkaar over vloeien. Dat heet mixen. Dj’s die heel goed zijn, kunnen het voor hun beroep doen. De allerbeste dj’s worden zelfs echte sterren. Die treden op in de grootste stadions ter wereld!
Dj is een afkorting voor het woord diskjockey. Het betekent zoiets als ‘platen-kunstenaar’.
De eerste dj’s gebruikten muziek met veel drums en bas om een beat te maken. Dat was meestal hiphopmuziek. Daarover heen kon een andere artiest dan rappen of zingen. 


© Paul Bergen/ANP, Den Haag

Er komen veel goede dj’s uit Nederland. Armin van Buuren bijvoorbeeld.

Muziek maken

De meeste bekende dj’s zijn naast muziekmixer ook producer. Ze maken muziek op de computer of ze bewerken liedjes van een andere artiest tot een nummer van zichzelf. Dat heet een remix. 
Een dj heeft nodig: een verzameling muziek, een laptop (waar al die muziek op staat), een koptelefoon en een apparaat om liedjes te mixen: een dj-console. Dj’s draaien meestal hiphop en elektronische dansmuziek (EDM). Binnen EDM zijn ook weer verschillende stijlen, zoals house, trancehardcore en drum-’n-bass. Een hiphop-dj gebruikt samples. Of hij gaat scratchen, dat geeft een krassend geluid.


© Frank de Roo/HH,Den Haag

Bij dj-les ga je aan de slag met een echte dj-console!

Radio

Dj’s die voor publiek optreden in clubs en op festivals noem je club-dj’s. Daarnaast heb je radio-dj’s. Die hoor je op de radio, tussen de muziek door die ze draaien. Ook radio-dj’s kunnen beroemd worden.

Details en informatie

  • Titel: De dj
  • Auteur(s): Lucas Arnoldussen
  • Nummer: 85
  • Niveau: 4
  • Siso: J 785.7
123movies