Documentatiecentrum

De geschiedenis van de Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn heel belangrijke sportwedstrijden. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Ze worden eens in de vier jaar gehouden. Telkens in een andere stad. De beste sporters van de wereld komen dan bij elkaar.
De Olympische Spelen zijn bedacht door de Grieken, zo'n achthonderd jaar voor Christus. Lange tijd waren er geen Olympische Spelen. Pas in 1896 werden de eerste moderne Olympische Spelen gehouden. Het idee van de moderne Spelen was van een Franse baron. Hij dacht dat mensen die samen sporten, geen oorlogen tegen elkaar zullen voeren. De Olympische Spelen zijn er nog steeds, maar de oorlogen helaas ook.

In Griekenland zijn nog steeds resten van het Olympisch stadion te bekijken dat heel vroeger werd gebruikt.

Al heel oud

Wanneer de allereerste Olympische Spelen zijn gehouden, weten we niet precies. Wel weten we dat ze in de Oudheid altijd plaatsvonden in de stad Olympia. Ook in de Oudheid vonden de mensen de Spelen al heel belangrijk. Schrijvers uit die tijd schreven op wie er gewonnen had. De oudste lijst met winnaars die we kennen, is uit 776 voor Christus. We weten ook in welke sporten er wedstrijden werden gehouden. Dat is te zien op kommen en borden. Tekenaars beeldden daar de sporters op af.
De Spelen hadden in die tijd ook al met vrede te maken. Eens in de vier jaar trokken 'omroepers' door Griekenland om aan te kondigen dat er aan het eind van de zomer weer Olympische Spelen zouden zijn. Dan was het groot feest, want alle oorlogen stopten voor een poosje. In het Griekenland van die tijd waren er altijd wel legertjes met elkaar aan het vechten. En alleen als er niet werd gevochten, konden de mensen veilig naar de Spelen reizen.
De sporten die werden beoefend, hadden wel alles met oorlog te maken. Volgens de Grieken was sport een oefening voor de oorlog, en was oorlog een oefening voor de sport. Er werd dus niet gevoetbald, maar geworsteld. De andere sporten waren wagen mennen, discuswerpen, boksen, speerwerpen en hardlopen. Allemaal sporten die in een oorlog erg goed van pas kwamen.

De oude Spelen stopten in 394 na Christus. Toen werden ze verboden. En 1500 jaar lang gebeurde er niets. Tot de Franse baron Pierre de Coubertin de moderne Spelen bedacht. Niemand vond dat een verstandig idee. De mensen uit die tijd waren niet erg sportief. Maar de baron kreeg het toch voor elkaar. In 1896 werden de eerste moderne Olympische Spelen gehouden. Niet in Olympia, maar in de hoofdstad van Griekenland: Athene. Sinds die tijd zijn de Spelen steeds ergens anders.

Tulpen worden vaak genoemd naar belangrijke gebeurtenissen of mensen. Deze tulp heet de Olympische Vlam.

Details en informatie

  • Titel: De geschiedenis van de Olympische Spelen
  • Auteur(s): Marjon Sarneel
  • Nummer: jc035
  • Niveau: 2
  • Siso: J 616.15
123movies