Documentatiecentrum

De Hoge Veluwe

Midden in de provincie Gelderland ligt een gebied waar niemand een huis mag bouwen of een fabriek mag neerzetten. In dat gebied mag alleen de natuur haar gang gaan. De bossen, de hei, maar ook dieren als herten, everzwijnen, vossen en konijnen krijgen er alle ruimte. Ze worden er beschermd. Het gebied heet de Hoge Veluwe. Het is een nationaal park. Rijke mensen hebben het in 1935 gekocht. Ze wilden de natuur er houden zoals die was. En dat is gelukt. Iedereen mag er gaan kijken. Je kunt er wandelen en fietsen. Als je wilt, kun je met een gids mee. Die laat je dan alle mooie plekjes zien en vertelt erover.

Op de Hoge Veluwe zijn hele stukken kale zandvlakte, met af een toe een dennenboom.

Een kijkje op de Hoge Veluwe

Op de Hoge Veluwe zie je allemaal bijzondere dingen. Een zandverstuiving bijvoorbeeld. Daar zijn er niet veel van in Nederland. Een zandverstuiving is een grote vlakte, waar bijna niets groeit en alleen maar zand in het rond waait. Hier en daar staat een boom. Een gebogen den. Kromgegroeid door de wind. Het zand dat er ligt, is in duizenden jaren tijd uit heel Europa komen aanwaaien.
Er is ook veel hei op de Hoge Veluwe. Dat zijn lage struikjes die in september paarse bloemetjes geven. Een heideveld blijft alleen mooi als het af en toe wordt gemaaid. Op de Hoge Veluwe worden bijzondere 'maaimachines' gebruikt: dieren. Vroeger liepen er kuddes schapen met een herder over de Veluwe. De dieren knabbelden aan de heide en aan de jonge boompjes. Zo konden er geen grote bomen op het veld groeien. Nu grazen er moeflons. Dat zijn een soort wilde schapen met dikke horens. Ze zijn uit andere landen gehaald en losgelaten op de Hoge Veluwe.

De moeflon is naar de Hoge Veluwe gehaald om de hei te begrazen.

De moeflons kunnen niet weg. Om de Hoge Veluwe heen staat een groot hek. Ook de herten en de andere grote dieren - grofwild worden ze genoemd - kunnen het park niet uit. Dat geeft niks, want de Hoge Veluwe is hartstikke groot.
In het park staan een paar gebouwen. Die zijn daar neergezet door de rijke familie die het hele gebied lang geleden kocht. Het beroemdste gebouw is het Kröller-Müller Museum.
Als je op de Hoge Veluwe bent, moet je eens in het Museonder gaan kijken. Dat is een ondergronds museum. Je kunt er bijvoorbeeld zien hoe de wortels van een boom groeien.
Heb je het allemaal gezien en wil je naar een andere plek in het park, dan pak je gewoon een witte fiets. Deze fietsen staan overal in het park. Je mag ze gratis gebruiken.

Details en informatie

  • Titel: De Hoge Veluwe
  • Auteur(s): William van den Akker
  • Nummer: jc026
  • Niveau: 2
  • Siso: J 570.5

Video bekijken

Audio luisteren

123movies