Documentatiecentrum

De kameleon

Een kameleon is een bijzonder dier. Het is een reptiel, dus een dier dat kruipt en eieren legt. Slangen, hagedissen, schildpadden en krokodillen zijn ook reptielen. De kameleon is verre familie van de dinosaurus, en dat zie je ook wel een beetje aan hem. Elke kameleon heeft zijn eigen kleuren. Een kameleon die op de grond leeft, is bruin. Een kameleon die in hoog tussen de bomen leeft, is groen. Bruin en groen zijn schutkleuren. Zo vallen ze niet op. Een kameleon kan ook van kleur veranderen, maar hij kan niet alle kleuren krijgen.


© Nick Garbutt/ Nature Picture Library, Bristol (Groot-Brittanië)

Deze kameleon leeft op de grond. Hij lijkt net op een blaadje dat van een boom af is gevallen.

Kleur

Hoe kan een kameleon nou verkleuren? Huid bestaat uit allemaal cellen. Dat zijn de kleinste deeltjes van een plant of dier. Bij de meeste dieren heeft een huidcel één kleur. Maar bij een kameleon zitten er verschillende kleuren in een huidcel opgeborgen. Niet alleen groen of bruin, maar ook hele felle kleuren. Is een kameleon rustig, dan zijn de huidcellen groen of bruin. Schrikt het dier, of is het bang, dan komen de felle kleuren naar boven. Die kleurstoffen in de huid noemen we pigmenten. Kleine vlekjes en streepjes die eerst niet opvielen, worden dan groter. Je kunt ze dan heel goed zien.


© jspix/Lineair, Arnhem

Een kameleon met felle kleuren. Bijzonder, hè?

Er zijn wel tweehonderd soorten kameleons. Elke soort heeft zijn eigen kleur, naam en leefgebied. Dat is de plek waar hij thuishoort. De kleinste soort is 2,5 centimeter lang. De grootste soort is ongeveer 70 centimeter lang. In Europa komt maar één soort voor: de gewone kameleon. Als je in Spanje of Portugal op vakantie bent, kun je hem tegenkomen. Hij verstopt zich in bomen en struiken en is dertig centimeter lang. Kameleons leven op warme plekken. Ze komen vooral in Afrika voor. En de helft van alle soorten leeft alleen maar op het eiland Madagaskar.

Je kunt een kameleon als huisdier houden. Dat mag alleen als het dier bij een kweker geboren is. Je mag hem dus niet meenemen van vakantie. Het hok waarin je een kameleon thuis kunt houden, heet een terrarium. Dat is een bak van gaas of glas. Het moet lekker warm in de bak zijn. En er moeten takken en planten in staan. Het is erg moeilijk om een kameleon als huisdier te houden. Mensen kopen zo'n dier vaak omdat ze de kleuren mooi vinden. Maar een kameleon wordt als huisdier meestal niet oud. En dat ligt vaak aan de baas, die niet goed genoeg voor hem zorgt.

Details en informatie

  • Titel: De kameleon
  • Auteur(s): Janneke Dijke
  • Nummer: JC274
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.2
123movies