Documentatiecentrum

De koala

Een koala is een buideldier. In de buidel op haar buik draagt het vrouwtje haar jong. Het jong blijft daar zolang het melk bij haar drinkt. Een koala is dus ook een zoogdier. In een dierentuin kom je ze niet tegen. Een koala eet namelijk alleen bladeren van eucalyptus-bomen (zeg: eukaaliptus). Die bomen groeien hier niet. Maar wel in Australië. Dat is dan ook het enige land waar koala's voorkomen. Ze wonen hoog in een boom. Ze kunnen heel goed klimmen. De onderkant van hun poten is ruw. Aan hun tenen zitten scherpe klauwen waarmee ze zich stevig vast kunnen grijpen.


Vroeger dachten mensen dat de koala een beertje was. Maar beren hebben geen buidel.

Langzaam

Volwassen koala's eten tussen de 500 en 1000 gram eucalyptus-bladeren per dag. In de bladeren zitten niet zoveel voedings-stoffen. Dat zijn stoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Om energie te sparen, beweegt een koala langzaam. Hij wordt snel moe. Als hij in een paar bomen geklommen is, moet hij uitrusten en slapen. De naam koala komt van de Aboriginals (zeg: eh-boh-ridzjie-nels). Dat waren de eerste bewoners van Australië. In hun taal betekent koala 'drinkt niet'. Dat klopt wel. Een koala drinkt alleen water als het al lange tijd heel warm en droog is. Verder krijgt hij vocht binnen door eucalyptus-bladeren te eten. Soms zitten er regendruppels op de bladeren. Of 's ochtends vroeg wat dauw. Dat is voor een koala genoeg.


Koala's slapen 18 tot 22 uur per dag. Dat is heel veel.

Als een baby-koala wordt geboren, is hij maar twee centimeter groot. Dat is zo groot als de helft van je pink. Het jong is blind en kaal en roze. Hij kan wel al goed klimmen en ruiken. Direct na de geboorte klimt het jong naar de buidel. Zijn moeder heeft er met speeksel een spoor naartoe gemaakt. In de buidel zuigt het jong zich vast aan een tepel. Hij drinkt een half jaar lang alleen maar melk. En hij wordt groter en groter. Na een maand of zeven is hij zo groot, dat hij niet meer in de buidel past. Dan draagt zijn moeder hem op haar buik of rug. Als hij één jaar oud is, gaat hij weg bij zijn moeder. Hij moet nu voor zichzelf zorgen.

Vroeger leefden er miljoenen koala's in Australië. Maar er is veel op ze gejaagd. Eerst door Aboriginals en later ook door Europeanen die naar Australië verhuisden. De vachten waren veel geld waard. Door al dat gejaag, waren de koala's bijna uitgestorven. Daar schrokken de Australiërs wel van. Er werden wetten gemaakt om de koala te beschermen. Er zijn ook reservaten aangelegd. In deze wildparken kunnen koala's ongestoord leven. In Australië leven nog meer bijzondere buideldieren. De bekendste is de kangoeroe.

Details en informatie

  • Titel: De koala
  • Auteur(s): Darja de Wever
  • Nummer: JC246
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.99
123movies