Documentatiecentrum

De krant

In de krant lees je wat er gebeurt in de wereld. Dat is het nieuws. Veel van dat nieuws wordt in de krant uitgelegd. Dat zijn de achtergrondverhalen. Maar er staan ook sportuitslagen, het weerbericht en puzzels in. Misschien ken je de Kidsweek wel. Dat is een krant die speciaal voor kinderen wordt gemaakt. De Kidsweek verschijnt elke week op papier, maar er is ook een website met nieuws. Veel kranten zijn landelijke kranten. Ze verschijnen elke dag. Zo’n krant heet daarom ook wel een dagblad. Het eerste dagblad was het Algemeen Handelsblad in 1828. Het bestaat nu niet meer. Er zijn ook regionale kranten. Daarin staat nieuws uit een bepaald gebied. Dat kan een stad of provincie zijn. Voorbeelden daarvan zijn het Rotterdams Dagblad en De Gelderlander. 

© Peter Hilz/HH, Den Haag

Boekwinkels, kiosken en supermarkten verkopen kranten. Veel mensen betalen om de krant thuis bezorgd te krijgen.

In de krant 

Wat je het eerste ziet van een krant, is de voorpagina. Daar staat het belangrijkste nieuws op. Het is vaak een foto met een grote kop erbij. Die kop vertelt waar het bericht over gaat. Na de voorpagina komt het Nederlandse nieuws en daarna nieuws uit de rest van de wereld. Kranten hebben vaak speciale katernen. Ze gaan bijvoorbeeld over mode, kunst of sport. In de krant staan ook advertenties. De bedrijven betalen de krant voor het plaatsen van hun advertenties. Dat is belangrijk, want het kost geld om een krant te maken. Dat geld komt van adverteerders en van de mensen die de krant kopen. 
Kranten verspreiden nieuws. Net zoals tijdschriften, internet, radio en televisie. Samen worden ze de pers genoemd. In Nederland is de pers vrij. De mensen van de pers hoeven aan niemand te vragen of zij iets mogen zeggen of schrijven. 

© Evert Elzinga / ANP, Rijswijk

Op de voorpagina van de krant staat soms bijna geen tekst meer. Een grote foto zorgt ervoor dat mensen de krant sneller kopen.

De toekomst van de krant 

In het midden van de vorige eeuw verloren kranten veel lezers. Mensen konden het nieuws ook via de radio en televisie horen. Tegenwoordig krijgen we al het nieuws als eerste te zien op internet. En er zijn gratis kranten, zoals Metro. Toch lezen mensen nog steeds kranten en daar betalen ze voor. Want ze willen meer dan de korte berichtjes op websites. Ze lezen graag achtergrondverhalen, want daarin wordt het nieuws uitgelegd. Mensen lezen ook kranten omdat ze dan zeker weten dat iets echt gebeurd is. Op internet staan vaak fouten, omdat mensen geen tijd hebben om het nieuws na te gaan. Er wordt ook nieuws verzonnen. Zoals: Nooit meer ziek met deze pil. Of: UFO’s ontdekt. Dat nepnieuws is als grap bedoeld en vaak verdient de maker veel geld als er mensen op het nieuwsbericht klikken. Maar als je het bericht gaat lezen, blijkt het onzin te zijn. 
Geloof dus niet al het ‘nieuws’ dat je op internet kunt lezen! Als iets echt gebeurd is, lees je dat in de krant.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 59 De krant.

Details en informatie

  • Titel: De krant
  • Auteur(s): Susan Schaeffer
  • Nummer: 59
  • Niveau: 2
  • Siso: J 360.2