De luchtmacht
Veel jongens en meisjes willen later piloot worden in een straaljager. Dat is natuurlijk heel spannend. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Piloten van straaljagers zijn militairen van de Koninklijke Luchtmacht. De luchtmacht is een onderdeel van het Nederlandse leger, net als de landmacht en de marine. Het leger beschermt ons land. Militairen van de luchtmacht doen dat in en vanuit de lucht. Ze gebruiken daarbij militaire vliegtuigen en raketten. Ze bewaken het luchtruim. Het leger heet officieel: de Nederlandse strijdkrachten of krijgsmacht. De minister van Defensie is de baas over het leger. Defensie is een ander woord voor verdediging.
De luchtmacht heeft ongeveer tweehonderd vliegtuigen en helikopters. Bij elkaar heten ze de luchtvloot. Een militair vliegtuig landt niet op Schiphol maar op een militair vliegveld. Zo'n vliegveld noem je een vliegbasis. Op elke vliegbasis werken groepen militairen. Een groep met dezelfde taak heet een squadron (zeg: skwoddrun). Het grootste deel van de luchtvloot bestaat uit F-16's. Dat zijn straaljagers. Een ander deel van de luchtvloot bestaat uit helikopters. Een helikopter kan snel stijgen, dalen en bochten maken. Hij kan ook achteruit vliegen of stilhangen in de lucht. Daarom zijn helikopters heel handig.
Helikopters zijn heel wendbaar. Dat betekent dat ze snel alle kanten op kunnen.
Taken
De luchtmacht heeft verschillende taken. De eerste taak is het beschermen van Nederland in en vanuit de lucht. Elk vliegtuig in het Nederlandse luchtruim moet zich melden bij de verkeersleiders. De piloot vertelt waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Doet hij dat niet, dan gaan F-16's van de luchtmacht achter hem aan. Zij controleren of het wel in orde is. De tweede taak van de luchtmacht is meewerken aan vrede en veiligheid in de wereld. De derde taak is helpen bij rampen. Als er ergens een overstroming of een aardbeving is geweest bijvoorbeeld. Militairen helpen dan, niet alleen in Nederland maar overal op de wereld.
Deze luchtmacht-militair brengt slachtoffers van een overstroming naar een veilige plek.
Bij elke taak weten militairen van de luchtmacht precies wat ze moeten doen. Dat komt doordat ze veel oefenen. Ze oefenen bijvoorbeeld een noodlanding, en in slecht weer vliegen. De luchtmacht oefent vaak met andere onderdelen van het leger. Vliegers maken veel oefenvluchten. Maar het lawaai is niet prettig voor mensen die bij de vliegbasis wonen. En de uitlaatgassen van de vliegtuigen zijn slecht voor het milieu. Daarom zijn er afspraken gemaakt over de oefenvluchten.
Schieten wordt ook geoefend. Dat gebeurt boven grote, lege gebieden, zoals op Vlieland en in Duitsland. Meestal gebruikt de luchtmacht dummy's. Dat zijn namaakwapens.