Documentatiecentrum

De maan

De maan, de aarde en de zon horen allemaal bij hetzelfde zonnestelsel.
De aarde is een planeet en draait om de zon. De maan is een hemellichaam dat om een planeet draait. Bovendien draaien de aarde en de maan ook om hun eigen as. 
Het lijkt alsof de maan licht geeft, maar dat is niet zo. Wat wij maanlicht noemen, is licht van de zon dat op de maan weerkaatst. Vanaf de aarde ziet de maan er steeds anders uit, soms een smalle sikkel, soms een hele cirkel. Omdat de maan om de aarde draait, schijnt de zon er steeds van een andere kant op.
Al eeuwen fantaseren mensen over een reis naar de maan. In 1969 was het werkelijkheid geworden. Neil Amstrong was de eerste mens die voet op de maan zette. Misschien is het wel mogelijk om er in de toekomst op vakantie te gaan.

 


© Noordhoff Uitgevers, Groningen

Hier zie je een deel van ons zonnestelsel. De aarde draait in 365¼ dagen om de zon. Onze maan doet 27⅓ dag over een rondje om de aarde.

De maan nader bekeken

Grote hemellichamen zijn een soort magneten. Ze trekken alles naar zich toe. Daardoor blijven wij op de aarde plakken. De aantrekkingskracht van de aarde is veel groter dan die van de maan omdat de aarde veel groter is. De aarde trekt de maan voortdurend naar zich toe. De maan trekt ook een beetje aan de aarde. Dat zie je als je op het strand bent. Soms is er veel water, soms weinig.
Geleerden die de maan lang geleden bestudeerden, ontdekten dat de maan in een ellips om de aarde draait. Daardoor is de maan soms dichtbij, soms verder weg. De geleerde Galilei keek met een soort superverrekijker naar de maan en ontdekte er bergen, dalen en kraters. Deze inslagkraters zijn lang geleden ontstaan, toen rotsblokken uit de ruimte op de maan insloegen. Hierdoor scheurde de bodem soms open en stroomde hete, vloeibare lava naar buiten. Het binnenste van de maan is nu afgekoeld en hard geworden.
Door de maanlandingen van de afgelopen jaren, weten we steeds meer over de maan. Zo weten we dat er geen wind en regen is. Er stromen geen rivieren die het landschap uitslijten en veranderen, zoals op aarde. De maan ziet er al miljoenen jaren hetzelfde uit.
Een ander groot verschil met de aarde is, dat de maan geen atmosfeer heeft. Je kunt er dus geen adem halen en er is geen luchtdruk. Daarom droegen astronauten speciale pakken die ook beschermden tegen de straling van de zon. Zonder atmosfeer is die straling levensgevaarlijk. Als er geen atmosfeer is, is de hemel altijd zwart, ook overdag. Bovendien is er geen geluid, want geluid heeft lucht nodig om zich te verplaatsen.

Ontstaan

Astronauten hebben veel maanstenen meegenomen van de maan. Uit onderzoek van de stenen bleek, dat ze veel leken op de stenen van de aarde. Daarom denken wetenschappers dat de maan 4 miljard jaar geleden is ontstaan uit de aarde. Uit onderzoek is ook gebleken dat er bevroren water op de maan aanwezig is. Dat geeft veel mogelijkheden. Je kunt water niet alleen drinken, maar er ook zuurstof en brandstof van maken. Dat zijn belangrijke voorwaarden om er te kunnen leven.

 


© NASA, Washington

De NASA, de Amerikaanse organisatie voor ruimtevaart, denkt dat de toekomst op de maan er zo uitziet. Een maanbasis waar mensen wonen en werken.

Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 409 De maan.


Details en informatie

  • Titel: De maan
  • Auteur(s): Karin van Hoof
  • Nummer: 409
  • Niveau: 4
  • Siso: J 552.4
123movies