Documentatiecentrum

De maffia

De maffia bestaat uit groepen goed georganiseerde misdadigers, met eigen regels en wetten. Maffiosi gebruiken verschillende methoden om geld en macht te krijgen. Ze sturen bijvoorbeeld een knokploeg langs om iemand te bedreigen of ze ontvoeren iemand voor geld. Ook lenen ze vaak geld aan mensen en vragen enorm hoge bedragen terug. De maffia verdient ook geld via bedrijven, de overheid en de politiek. Dat doen ze bijvoorbeeld door wethouders om te kopen of te bedreigen, omdat ze een vergunning willen voor bijvoorbeeld een hotel of fabriek waarmee ze veel geld kunnen verdienen. Om macht en geld te krijgen gebruiken ze vaak veel geweld tegen onschuldige mensen.


©HH, Den Haag
Maffialeden herken je vaak aan hun tatoeages, zoals deze lang gezochte Japanse maffiabaas. Hij werd opgepakt nadat een agent foto’s van hem zag op sociale media.

Het ontstaan van de maffia

De maffia ontstond op het Italiaanse eiland Sicilië, waar lang geleden rijke landeigenaren privélegertje hadden. Toen ze in 1812 door politieke ontwikkelingen hun macht verloren, zaten hun privélegertjes zonder werk. Zij gingen samen verder en vormden goed georganiseerde criminele bendes. Tegen betaling gingen deze bendeleden steeds meer mensen afpersen. Ze dreigden dat ze iemand iets ergs zouden aandoen als hij niet snel geld of spullen gaf, of hielp met een klus. 
Vooral de Italiaanse maffia is berucht, maar ook veel andere landen hebben hun eigen maffia, zoals de Verenigde Staten en Rusland. 


©Alamy/Imageselect, Wassenaar
De beruchte maffiabaas Al Capone belandde uiteindelijk toch op het Amerikaanse gevangeniseiland Alcatraz.

De Familie

Een maffiagroepering bestaat vaak uit verschillende families of groepen mensen, clans geheten. Vaak is er één echte leider. Deze leider of Don wordt meestal door de andere leden gekozen. Hij heeft mensen om zich heen die hem raad geven. Vaak moet iemand eerst een moord plegen om bij de maffia te mogen. Verder mag hij niks over maffiazaken verklappen aan anderen. Hij heeft namelijk een geheimhoudingsplicht, een erecode die ook wel de omerta genoemd wordt. Iemand die toch geheimen aan de politie doorvertelt, is een spijtoptant. Die is zijn leven niet meer zeker.

Details en informatie

  • Titel: De maffia
  • Auteur(s): Alieke Bruins
  • Nummer: 110
  • Niveau: 5
  • Siso: 396.61
123movies