Documentatiecentrum

De olifant

Olifanten zijn de grootste landdieren op aarde. Er zijn twee soorten olifanten: de Afrikaanse en de Indische olifant. De Afrikaanse olifant is groter dan de Indische. Hij trekt over de steppen in Afrika. Indische olifanten leven in de bossen van Azië. Daar werken ze vaak voor de mensen. Met hun sterke slurf kunnen olifanten een boomstam optillen alsof het een potlood is. Aziatische mensen zorgen goed voor hun 'personeel'. De olifanten vinden het fijn om hun sterke lijf te kunnen gebruiken. Bij wijze van spreken gaan ze elke dag trompetterend naar hun werk.

Vegetariërs

Een Afrikaanse mannetjes-olifant weegt ongeveer zesduizend kilo. Dat is net zoveel als tachtig mensen. Of zes auto's. Of twaalf grote paarden. Of vijftienhonderd katten. Om dat lijf zo groot en sterk te houden, eet een olifant heel veel. Met zijn slurf zoekt hij de hele dag door naar eten. Hij eet geen vlees. Er staat alleen maar plantenvoedsel op zijn menu. Hij is dol op gras, planten, boomschors, takken, vruchten en bladeren. Daarvan eet hij elke dag zo'n honderdvijftig kilo. Olifanten trekken van de ene plek naar de andere. Dat moet ook wel, want al dat groen is op een dag gewoon op door al die grijze veelvraten.

De Afrikaanse en de Indische olifant.

Als een olifant wordt geboren, weegt hij honderd kilo. Dat is net zoveel als drie kinderen van tien jaar. Een mensenbaby weegt drie kilo. Omdat olifanten in kuddes leven, heeft een olifantenbaby behalve zijn moeder ook heel veel 'tantes'. De vader van het kleine olifantje is na de paring terug gegaan naar de mannetjes-groep. Is de baby-olifant een mannetje, dan gaat hij naar de mannetjes-groep als hij acht jaar is. Tot die tijd blijft hij bij de vrouwtjes-groep. De jonge olifant moet veel leren. Maar hij mag ook volop spelen met de andere jongen. Zijn moeder en tantes beschermen hem tegen gevaar.

Een jong olifantje weet nog niet wat hij met zijn slurf moet doen. Hij struikelt erover en zuigt erop.

Alleen in Afrika en Azië komen olifanten nog in het wild voor. In de meeste andere delen van de wereld zie je ze in dierentuinen. Vroeger werd er veel op olifanten gejaagd. Hun slagtanden zijn van ivoor. Daar werden mooie beeldjes van gesneden. En op oude piano's zijn de witte toetsen van ivoor gemaakt. Olifanten waren bijna uitgestorven door al dat jagen. Gelukkig is het nu verboden. Er zijn speciale reservaten aangelegd, waar de olifanten ongestoord kunnen leven. Toeristen kunnen in die reservaten op safari. Ze gaan dan wilde dieren bekijken. Wel vanuit een stevige, snelle auto, want als een olifant boos wordt, moet je maken dat je wegkomt!

De meeste mensen geloven hun ogen niet, als ze opeens oog in oog staan met een olifant. Heel indrukwekkend, zo'n groot beest!

Details en informatie

  • Titel: De olifant
  • Auteur(s): Sifra de Kooter
  • Nummer: JC081
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.92
123movies