Documentatiecentrum

De Rijn

Nederland heeft veel rivieren, kanalen, meren en plassen. Een heel grote rivier is de Maas. Maar de Rijn is de grootste. Met 1233 kilometer is dit één van de langste rivieren in Europa. 
Als de Rijn ons land binnenkomt, heeft hij al een lange weg afgelegd. Langs bergen, bossen en steden. Van het ene naar het andere land. De Rijn begint hoog in de bergen van Zwitserland, in de Alpen. Op een hoogte van ruim 2300 meter! Daar wonen bijna geen mensen. Het landschap ziet er heel anders uit dan in Nederland. Overal zijn bergen. De Rijn is er een smalle, wilde gletsjer-rivier. Zo’n rivier ontstaat uit een dikke laag ijs die is gaan smelten.


© UVA Kaartenmakers, Castricum

Op deze kaart zie je hoe de Rijn door Europa stroomt. 

Waterval

Langs de Rijn zijn prachtige plekken, zoals de watervallen bij Schaffhausen in Zwitserland. De Rheinfall is 150 meter breed en 23 meter hoog. Het water klettert met een enorm lawaai naar beneden. Vanaf speciaal daarvoor gemaakte plekken, kun je vlak bij die grote waterval staan. Van Zwitserland stroomt het water in de Rijn naar Duitsland en wordt daar steeds breder en rustiger.

In Nederland

De Rijn komt Nederland binnen bij het dorp Spijk. Hier ligt de rivier nog maar net boven de zeespiegel. Vanaf de Duitse stad Bonn heet de Rijn daarom ook wel de ‘Neder-Rijn’. Het is de benedenloop van de rivier. ‘Neder’ is een ander woord voor ‘laag’. Vandaar de naam Nederland.
In het vlakke land stroomt het water langzamer. Bovendien kan het gemakkelijker meer kanten op stromen en maakt het kronkelige bochten. Dat heet meanderen. Net als de Rijn, komen meer rivieren uit in Nederland. Bijna al die rivieren monden uit in de Noordzee.


© Alamy/Imageselect, Wassenaar

Op sommige plekken kronkelt de rivier als een slang door het landschap.

Details en informatie

  • Titel: De Rijn
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: 77
  • Niveau: 3
  • Siso: J Europa 992
123movies