Documentatiecentrum

De straaljagerpiloot

Straaljagerpiloot is een spannend beroep. In een straaljager voelt het net als in de achtbaan. Maar dan veel sneller! Door die snelheid wordt je bloed in je hoofd naar beneden geduwd. Dat kan gevaarlijk zijn. Daarom moeten straaljagerpiloten persen: net doen alsof ze op de wc zitten! Een straaljager besturen is erg moeilijk. Daarom word je niet zomaar straaljagerpiloot. Er gaat een strenge keuring aan vooraf.

Met een straaljager kun je hoog boven de wolken vliegen.

Veel leren

Straaljagers kunnen heel erg snel vliegen. Ze kunnen zelfs sneller dan het geluid. Het geluid reist ongeveer 1000 kilometer per uur. Vergelijk dat eens met de snelheid van een auto. Die gaat op de snelweg ongeveer 150 kilometer per uur.
Als je zo hard vliegt, heb je last van G-krachten. Het lijkt alsof er heel zwaar aan je wordt getrokken. Als een straaljagerpiloot de G-kracht voelt, moet hij persen. Daardoor gaat de bloeddruk in zijn hoofd omhoog. Piloten oefenen dat persen in een centrifuge. Dat is een kamertje dat zo groot is als een telefooncel. Perst de piloot niet goed genoeg? Dan valt hij flauw. Dat is vervelend. Maar het zou natuurlijk nog veel erger zijn als hij in een vliegtuig zat. Sommige dingen kun je beter niet meteen in het echt doen.

Een straaljagerpiloot moet nog veel meer leren. Want vliegen in een straaljager is hard werken. Hij moet van alles tegelijk doen. Hij moet natuurlijk het vliegtuig besturen. En in de cockpit alles goed in de gaten houden. Ook moet hij af en toe naar buiten kijken. En met piloten in andere vliegtuigen praten.
In de lucht kan van alles misgaan. Er kunnen storingen optreden in de computers aan boord. Of er kan een vogel in de motor komen, waardoor die uitvalt. Een piloot zal alles doen om problemen op te lossen. Maar soms lukt dat niet. Dan moet hij met zijn schietstoel naar buiten. En wel zo snel mogelijk!

Een piloot moet ook leren hoe je met een schietstoel uit het vliegtuig komt.

Straaljagers kunnen dan in een oorlog op elkaar schieten. Daarom oefenen piloten luchtgevechten. Ze doen dan net alsof ze elkaar aanvallen. De meeste oefeningen worden boven zee gehouden. Daar vliegen niet zo veel andere vliegtuigen. Bovendien hebben dan minder mensen last van het lawaai.

Als je straaljagerpiloot wilt worden, moet je je aanmelden bij de Koninklijke Luchtmacht. Meisjes kunnen ook straaljagerpiloot worden. Tijdens de keuring wordt onderzocht of je verschillende dingen tegelijk kunt doen. Ook controleert een dokter of je wel fit genoeg bent. En of je evenwichtsgevoel in orde is.
Je mag niet meteen in een snelle F-16. Eerst leer je vliegen in een eenvoudiger vliegtuig.

Steeds meer meisjes worden straaljagerpiloot.

Details en informatie

  • Titel: De straaljagerpiloot
  • Auteur(s): Mark Traa
  • Nummer: JC018
  • Niveau: 2
  • Siso: J 659.41
123movies