Documentatiecentrum

De tentoonstelling

In het Spoorwegmuseum in Utrecht kun je een grote permanente expositie bezoeken. De tentoonstelling gaat over treinen. Op een permanente tentoonstelling zie je spullen uit de vaste collectie. Die verzameling is eigendom van het museum. In het Spoorwegmuseum zijn ook tijdelijke exposities. Zo'n tentoonstelling is meestal een paar maanden te zien. Je kunt op de stoomlocomotief in het Spoorwegmuseum staan. Je ziet dan het landschap langs glijden. Je hoort het gepraat van de stoker en de machinist. Maar de hele treinrit is nagebootst. Dat heet simulatie. Het lijkt net echt!

Op een tentoonstelling ontdek je vaak dingen die je nog niet wist. Bijvoorbeeld hoe de Spoorwegen vracht (vr8) vervoeren.

Niet aankomen, of juist wel

Bij sommige tentoonstellingen mag je niets aanraken. Wat er te zien is, is dan heel zeldzaam, kostbaar of kwetsbaar. Dat kunnen oude handschriften zijn. Dat zijn met de hand geschreven boeken. Soms zijn die eeuwen oud. Bij andere tentoonstellingen is het juist de bedoeling dat je de voorwerpen aanraakt. Bij interactieve exposities moet het zelfs! Bij zo'n tentoonstelling doe je dingen om ergens achter te komen. In Amsterdam is bijvoorbeeld een museum voor techniek en natuur: Nemo. Met een afstandsbediening kun je daar bijvoorbeeld schepen laten varen. En je kunt er bellen blazen die zo groot zijn als jezelf.

Er zijn allerlei verschillende soorten tentoonstellingen.

Elke tentoonstelling begint met een idee. In het Tropenmuseum Junior ontstond het idee om een tentoonstelling over de stad Bombay in India te maken. Daarom reisden de makers van de tentoonstelling naar Bombay. Ze keken er rond en praatten met veel mensen. Toen wisten ze wat ze op de tentoonstelling wilden laten zien. Terug in Nederland maakten ze tekeningen. Daarop gaven ze aan waar de winkeltjes zouden worden nagebouwd. Om het nog echter te laten lijken, lieten ze veel spullen uit Bombay komen. Om alles in Nederland te krijgen, waren twee zeecontainers (zeg: zeekonteener) nodig. Zo'n container is zo groot als twee grote kamers.

In 1851 werd er in Londen voor het eerst een wereldtentoonstelling gehouden. Naar die eerste Expo kwamen zo'n zes miljoen bezoekers. Dat is heel veel, zeker in die tijd. Want vliegtuigen en auto's waren er nog niet. De trein was nog maar net uitgevonden. Voor de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs werd de Eiffeltoren gebouwd. Tot dat jaar bestonden er alleen torens van steen. Maar de Eiffeltoren was van ijzer. Wereldtentoonstellingen worden nog steeds georganiseerd. Steeds in een ander land. Zo'n Expo is zo groot, dat je er gemakkelijk in kunt verdwalen.

Details en informatie

  • Titel: De tentoonstelling
  • Auteur(s): Lieke van Duin
  • Nummer: JC192
  • Niveau: 2
  • Siso: J 700.4