Documentatiecentrum

De Tweede Wereldoorlog overzee

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) waren Suriname en de Nederlandse Antillen koloniën die door de Nederlandse regering werden bestuurd. Daarnaast had Nederland ook een kolonie in Azië: Nederlands-Indië. Hoe kregen deze gebieden te maken met de Tweede Wereldoorlog?
In 1939 begon de Tweede wereldoorlog en op 10 mei 1940 werd Nederland door Duitsland bezet. Japan viel op 11 januari 1942 de Nederlands-Indische eilanden Borneo en Celebes aan. Daarna stootten de Japanners door naar het eiland Java, waar ze op 1 maart aan land kwamen. De Japanners hadden modernere wapens en waren beter getraind dan het Nederlands-Indische leger. Al na een week gaf het KNIL zich over. Alle Nederlanders werden in kampen opgesloten, waar de mensen dicht op elkaar leefden onder zeer slechte omstandigheden. Ze werden mishandeld, werden ziek en kregen weinig eten. Ook moesten tienduizenden gevangenen als dwangarbeider meewerken aan de aanleg van spoorlijnen door het regenwoud. Duizenden kwamen om het leven door uitputting en mishandeling.


©julieallebewijzen.blogspot.com
Na de Japanse inval op Java fietsen Japanse soldaten naar de hoofdstad Batavia. De Indonesische bevolking staat langs de weg toe te kijken.   

Suriname en de Antillen 

Terwijl Nederland en Nederlands-Indië bezet waren, bleef de West vrij. Toch raakte de West nauw betrokken bij de oorlog. Dat had vooral te maken met de grondstoffen die deze gebieden leverden. Suriname had enorme voorraden bauxiet, een belangrijke grondstof voor het bouwen van vliegtuigen. Op Curaçao en Aruba waren grote olieraffinaderijen, belangrijk voor de brandstof van vliegtuigen, schepen, tanks en andere voertuigen. Daarom stuurden de geallieerden militairen naar Suriname en Aruba en Curaçao om de bauxietmijnen en olieraffinaderijen te verdedigen. 


©Beeldbank WO2 – NIOD 
In Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, krioelde het in 1943 van de Amerikaanse auto’s. Reclameborden prezen Coca-Cola aan, een Amerikaans drankje.

Grote gevolgen

Op 15 augustus 1945 gaf Japan zich uiteindelijk over aan de Amerikanen. Op dat moment eindigde ook de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In 1949 werd Indonesië een  onafhankelijke staat. Later, in 1975, werd ook Suriname een zelfstandig land. Aruba is sinds 1986 zelfstandig en Curaçao en Sint Maarten werden dat in 2010. Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn ‘bijzondere gemeenten’ en heten nu ‘Caribisch Nederland’.

Details en informatie

  • Titel: De Tweede Wereldoorlog overzee
  • Auteur(s): Karin van Hoof
  • Nummer: 111
  • Niveau: 5
  • Siso: J 928
123movies