Documentatiecentrum

De Waddeneilanden

Als je vanuit de verte naar een eiland kijkt, zie je de vuurtoren er bovenuit steken. Die toren geeft lichtsignalen aan de scheepvaart. Ben je eenmaal op een Waddeneiland, dan kun je er niet zomaar af. Overal om het eiland heen is water. Je moet met de veerboot om weg te kunnen. Die vaart op vaste tijden van het eiland naar de wal en weer terug. Maar niet als het heel hard stormt. Dan vaart de boot niet.
Nederland heeft vijf bewoonde Waddeneilanden. Texel hoort bij de provincie Noord-Holland. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog horen bij Friesland. 
Het Waddengebied is uniek in de wereld. Nergens ter wereld is een gebied dat erop lijkt. Sinds 2009 is het dan ook een UNESCO Werelderfgoed. 


© Jochem Wijnands/HH, Amsterdam

In het Waddengebied kun je w
adlopen. Doe dat nooit zonder gids!


Wonen op een eiland

Kinderen die op een Waddeneiland wonen, gaan er ook naar school. Op alle eilanden zijn basisscholen en middelbare scholen. De middelbare scholen op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog zijn vmbo-scholen. Voor een andere middelbare school moeten kinderen naar een school op de wal. Zo noem je het vasteland aan de andere kant van de zee. Soms blijven kinderen aan de wal. Ze logeren bij familie of wonen in een gastgezin. Dat is een gezin dat hen tijdelijk in huis neemt. In het weekend gaan de kinderen naar huis, naar hun eiland. Op Terschelling heeft de middelbare school ook een havo- en een vwo-afdeling, maar alleen tot de derde klas. Voor de hogere klassen gaan de kinderen naar de wal. Alleen op Texel kunnen kinderen op alle niveaus de middelbare school afmaken. Maar voor een beroepsopleiding moeten ze daarna wel naar de wal. Alleen degenen die naar de zeevaartschool willen, kunnen dat op Terschelling of Texel doen.

Vakantie

Veel mensen komen naar de Waddeneilanden om te genieten van de natuur. Ze gaan er wandelen, fietsen en luieren. Op alle eilanden is van alles te doen. Zoals strandjutten: dingen verzamelen die op het strand aanspoelen, bijvoorbeeld schelpen, visnetten en hout. De eerste toeristen werden badgasten genoemd. Ze kwamen rond 1900 naar Texel. Ze kwamen vooral om te zwemmen. Ze dachten dat het zoute water goed was voor hun gezondheid. Veel dokters stuurden toen mensen naar de eilanden. Op de eilanden kun je ook een excursie doen. Dat is een uitstapje waarbij je dingen leert over dieren en planten. Die tochtjes worden georganiseerd door de Waddenvereniging. Die vereniging werd in 1965 opgericht en heeft als doel om het Waddengebied te beschermen. De Waddenvereniging heeft al allerlei plannen tegengehouden in de loop van de jaren. Daarom zijn er geen boortorens, gasleidingen of olieleidingen in het gebied. De Waddenvereniging heeft ook als taak om mensen te laten zien hoe belangrijk en bijzonder het Waddengebied is. De Waddenvereniging heeft ongeveer 50 duizend leden.


© Herman Verheij/Waddenvereniging, Harlingen

Op het Wad wemelt het van de dieren. Groot, klein en heel erg klein.

Dit is een samenvatting van Junior Informatieboekje 13 De Waddeneilanden.

Details en informatie

  • Titel: De Waddeneilanden
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: 13
  • Siso: J Waddeneilanden 938
123movies