Documentatiecentrum

De Zon (Junior)

In de zomer genieten veel mensen van de zon. Ga jij dan ook buiten spelen, zwemmen, kamperen? De zon is belangrijk in ons leven. Hij geeft overdag licht en warmte. Wist je dat de zon eigenlijk een ster is? Dat lijkt misschien gek. Als je op een heldere nacht naar de hemel kijkt, zie je witte lichtpuntjes. De meeste van die lichtpuntjes zijn sterren. Ze zijn zo klein omdat ze heel ver weg staan van de aarde. De zon staat dichtbij. Zo dichtbij dat we hem overdag kunnen zien. De zon zorgt ervoor dat alles kan leven op aarde. Zonder de zon zouden wij er niet zijn.  


© DDCom, Veldhoven

De afstand van de zon tot de aarde is 150 miljoen kilometer. Met een vliegtuig zou je er een jaar over doen om er te komen.

De zon en de aarde

De zon zorgt voor licht en warmte op aarde, maar ook voor zwaartekracht. De zon trekt de aarde aan. De aarde beweegt hierdoor in een bijna ronde baan om de zon. Alsof de aarde met een touw aan de zon vast zit. Laat maar eens een tennisbal los. Die valt naar beneden. Als die zon de aarde niet zou aantrekken, zou de aarde het  heelal in vallen.

De aarde is een planeet. Er zijn nog meer planeten. Ze draaien allemaal net als de aarde in een baan om de zon. De zon en de planeten samen noemen we het zonnestelsel. De aarde draait om de zon, maar ook om zijn eigen aardas. Dat is de lijn die je van de Noordpool naar de Zuidpool kunt trekken. Doordat de aarde zelf ook draait, is er steeds een helft naar de zon gekeerd. Op de verlichte helft is het dag. Op de andere helft komt geen zonlicht, dus daar is het nacht. Door de combinatie van zon en aarde bestaan er seizoenen. De lente, zomer, herfst en winter zijn niet overal op aarde gelijk. Dat komt doordat de aardas een beetje scheef staat.

Zonne-energie

Het zonlicht doet er ruim acht minuten over om de aarde te bereiken. Dat lijkt misschien kort. Maar bedenk dat het licht heel snel beweegt, namelijk 300 duizend kilometer per seconde. In die ruim acht minuten legt het zonlicht wel 150 miljoen kilometer af!

Zonlicht kan worden omgezet in energie. Dat gebeurt met zonnepanelen. Die kun je op veel daken van huizen al zien. Elektrische stroom opgewekt door de zon noemen we ‘schone energie’. Het vervuilt het milieu niet.

Het nadeel van zonne-energie is nu nog dat de opgewekte stroom moeilijk bewaard kan worden. Als het licht is, geven de zonnepanelen veel energie. Maar als het donker is, gebeurt er niets. Er wordt hard gezocht naar een manier om energie uit zonlicht op te slaan. Als die manier gevonden is, wordt de zon nóg belangrijker in ons leven.


© ANP, Rijswijk

Deze ‘auto’ rijdt op zonne-energie. 


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 337 De zon.

 


Details en informatie

  • Titel: De Zon (Junior)
  • Auteur(s): Hans van Dijk
  • Nummer: 337
  • Niveau: 4
  • Siso: J 552.3
123movies