Documentatiecentrum

Den Haag

Mensen denken wel eens dat Den Haag de hoofdstad van Nederland is. De regering is er gevestigd en de koningin woont en werkt er. Toch is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland. Dat is Amsterdam. Den Haag is wel de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Den Haag behoort ook, samen met Utrecht, Rotterdam en Amsterdam tot de grote steden van Nederland. Er wonen meer dan een half miljoen mensen. Die komen uit wel meer dan honderd verschillende landen. Den Haag ontstond in het jaar 1230. Graaf Floris IV bouwde toen een houten huis aan een meertje. Dat huis is nu de Ridderzaal. Het meertje is nu de Hofvijver.

In de Ridderzaal leest koningin Beatrix elk jaar de troonrede voor.

Arm en rijk

Rond om het huis van graaf Floris IV gingen boeren en ambachtslieden wonen, zoals bakkers en schoenmakers. Zij werkten voor de mensen aan het hof en verdienden zo hun geld. Ze woonden in kleine huisjes die dicht bij elkaar stonden. Zo ontstond er een dorp dat de naam Die Haghe kreeg. Dicht bij het hof was veel groen en ruimte. De huizen die daar werden gebouwd, waren groot. Er gingen belangrijke mensen wonen, zoals familieleden van de graaf.
Het verschil tussen hof en dorp is in Den Haag nog steeds te zien. Rond om het Binnenhof, in het centrum, staan grote huizen. In minder chique (zeg: sjieke) buurten, zoals Schilderswijk, Laakkwartier en Transvaal, staan kleinere huizen. In de chique wijken wonen rijke mensen. Er zijn dure winkels en er staan ook ambassades.
Bijna elk land heeft een ambassade in Nederland. In Amsterdam staan ook een paar ambassades, maar de meeste bevinden zich in Den Haag. Dat komt doordat de regering in Den Haag zit. De ambassadeur, de baas van de ambassade, vertegenwoordigt zijn land. Zo heb je in het buitenland ook Nederlandse ambassades. Als je op vakantie bent en je raakt je paspoort kwijt, kun je naar de Nederlandse ambassade gaan. Daar regelen ze een nieuw paspoort voor je.

De ambassades hebben vaak de vlag van hun land verwerkt in de muur van het gebouw.

Den Haag ligt aan de Noordzee. Het dorp Scheveningen is de badplaats die bij de gemeente Den Haag hoort. Als het mooi weer is, is het er vaak razend druk. Het strand is één van de toeristische attracties van Den Haag. Toeristen gaan ook graag naar Madurodam. Dat is de kleinste stad van Nederland. Veel bekende Nederlandse gebouwen zijn daar in het klein nagebouwd. Een andere toeristische attractie is het Omniversum. Dat is een bioscoop waar je niet òp je stoel zit, maar erin ligt. Er worden vaak natuurfilms gedraaid. Doordat je de film helemaal rond om je ziet, lijkt het net of je bijvoorbeeld onder water zwemt met de haaien.

Het Haagse Binnenhof is één van de gebouwen die in Madurodam zijn nagebouwd.

Details en informatie

  • Titel: Den Haag
  • Auteur(s): Heidi Vijverberg
  • Nummer: JC118
  • Niveau: 2
  • Siso: J 986.6