Documentatiecentrum

Dik en dun

Iedereen is anders gebouwd, en dat is prima. Sommige mensen zijn dun, anderen een beetje mollig. Maar er zijn tegenwoordig wel meer dikke mensen. Terwijl de meeste mensen eigenlijk liever dun willen zijn. Dun is de mode. Vroeger was dat anders. Veel mensen waren toen dun omdat er minder te eten was. Dik zijn was toen een teken van rijkdom. Nu is er in veel landen eten in overvloed. In Nederland kun je overal eten kopen. Ook als de winkels dicht zijn. Dan ga je naar de snackbar of het pompstation. Er is meer eten dan vroeger. En de meeste mensen hebben genoeg geld om allerlei etenswaren te kopen. Daardoor worden mensen dikker.

De bijnaam van dit grappige Amerikaanse filmduo was "De dikke en de dunne".

Te dik, te dun

Dik of dun is niet erg, maar té dik of té dun is niet goed. Wie te dik is, heeft overgewicht. Overgewicht komt door te veel vet. Vet is een gelig, glibberig laagje tussen je huid en je spieren. Zo'n laagje is nodig om warm te blijven. Het is brandstof voor je lichaam. Je kunt te dik worden door te veel eten. Er zijn ook ziektes waar je heel dik van wordt, of juist heel dun. Te dik zijn is ongezond. Je lijf moet harder werken. Te dun zijn is ook ongezond. Je hebt het sneller koud en kunt gemakkelijker ziek worden.

Wie te dik is, moet afvallen. Dat kan door op dieet te gaan. Er zijn allerlei soorten diëten. Zo heb je het brooddieet. Dan mag je de ene dag gewoon eten, en de dag erna eet je alleen maar brood. Niet alle diëten zijn goed voor je. Er bestaan ook pillen en drankjes om af te vallen. Maar meestal werken die niet echt. Sommige mensen laten zich opereren om af te vallen. Ze laten het vet uit hun buik en billen zuigen. Of ze laten hun maag verkleinen. Door een bandje om de maag te doen of door er een ballonnetje met water in te stoppen is er minder ruimte in je maag. Zo krijg je minder gauw een hongergevoel. Maagoperaties zijn zware operaties. Dat gebeurt alleen bij mensen met veel overgewicht.

Als je per dag anderhalf uur beweegt, blijf je goed in vorm.

Overgewicht is vervelend, en afvallen is moeilijk. Je kunt maar beter zorgen dat je niet te dik wordt. Als je gezond eet en genoeg beweegt, blijf je goed in vorm. Wat gezond eten is, lees je in de Schijf van Vijf. Er staat: eet 1) gevarieerd, 2) niet te veel, 3) niet te vet, 4) veel groente, fruit en brood en 5) vers en schoon. Als je gezond eet, krijg je genoeg energie, vitaminen en eiwitten binnen. Door te bewegen gebruikt je lichaam energie. Je spieren worden er sterker van. Anderhalf uur bewegen per dag is voldoende, maar meer mag!

Details en informatie

  • Titel: Dik en dun
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: JC167
  • Niveau: 2
  • Siso: J 605.16