Documentatiecentrum

Draken

Draken bestaan niet. Ze zijn door mensen verzonnen. Een draak is een fantasiedier dat voorkomt in mythes en fabels. Dat zijn heel oude sprookjes. 

Groot en sterk

Draken zijn heel groot. Ze zien er eng en sterk uit. Ze hebben een lijf als een slang of krokodil. Dat lijf is bedekt met schubben. Draken hebben scherpe klauwen en tanden. Er zijn draken met één kop, maar ook met drie of zeven! Veel draken hebben vleugels en spugen vuur!

Slechte draken 

Veel draken zijn slecht. Ze willen mensen kwaad willen doen. Maar gelukkig zijn er drakendoders. Zij vechten tegen de draak en winnen altijd! Sint Joris was zo’n drakendoder. Misschien ken je het verhaal van Joris en de draak. Een achtbaan in de Efteling is naar hem genoemd.

Goede draken 

Een Chinese draak ziet er ook eng uit, maar hij is juist goed. Hij beschermt mensen en brengt geluk. Meestal is hij vriendelijk, vrolijk en wijs. Een Chinese draak spuwt geen vuur en hij heeft geen vleugels. 

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar is een belangrijke feestdag. De Chinezen eren dan de draak door met hem te dansen. Die dans heet de drakendans. Slechte geesten mogen er niet bij zijn. Ze worden verjaagd door harde muziek en vuurwerk. 


Na een lang gevecht doodde Joris de draak en mocht hij met de prinses trouwen.

Details en informatie

  • Titel: Draken
  • Auteur(s): Jos van Hest
  • Nummer: 426
  • Niveau: 1
  • Siso: J 908.5