Documentatiecentrum

Drones

Een drone is een onbemand voertuig, meestal is het een luchtvaartuig zonder piloot. Er zijn ook drones die onder water worden gebruikt, of op de weg. Een hobbydrone heeft meestal vier armen met aan elk uiteinde een propeller die door een eigen motortje wordt aangedreven. Deze motortjes werken op elektriciteit, die ze van een accu krijgen. Je bestuurt de drone met de controller. De meeste controllers hebben twee joysticks om de drone te laten opstijgen, vliegen en landen. Een drone met meer dan twee propellers noem je een multicopter. De meeste hobbydrones zijn quadcopters, ze hebben vier propellers. Twee propellers draaien met de klok mee, de andere twee tegen de klok in. Je kunt de drone ook stil laten hangen in de lucht. Dit noem je hoveren. 
©Shutterstock, New York
Aan het frame van de drone zitten verschillende onderdelen vastgemaakt, zoals de propellers die door de motortjes worden aangestuurd.

Professionele drones

De BIOSwimmer is een onbemande onderzeeër die in havens en in zee kan kijken of er spullen aan boord van schepen worden gesmokkeld. Sommige drones lijken op een vliegtuig, zoals de MQ-9 Reaper. Dit onbemande Amerikaanse vliegtuig heeft vaste vleugels en kan 13 kilometer hoog en 24 uur lang vliegen. Het kan bommen en raketten meenemen. De politie gebruikt drones bij verkeersongelukken of het opsporen van wietplanten in maisakkers. Drones worden ook gebruikt om informatie te verzamelen en inspecties uit te voeren. Zo worden drones gebruikt om op grote hoogte windmolens te inspecteren. Boeren kunnen met drones snel hun gewassen controleren. 
©Alamy/Imageselect, Wassenaar
Militaire drones, zoals de MQ-9 Reaper, worden niet alleen gebruikt om vijandelijke doelen te vernielen, maar ook om informatie te verzamelen.

Levens redden

In Australië gebruiken ze de Little Ripper Lifesaver. Als deze drone een haai ziet, vliegt hij naar zwemmers en surfers om ze te waarschuwen. Drones kunnen ook medicijnen brengen. Dat is handig in gebieden waar bemande voertuigen niet kunnen landen. De brandweer gebruikt drones om branden op te sporen in uitgestrekte natuurgebieden. Omdat steeds meer mensen drones gebruiken, gelden er regels voor het vliegen met drones.

Details en informatie

  • Titel: Drones
  • Auteur(s): Alieke Bruins
  • Nummer: 117
  • Niveau: 5
  • Siso: J 659.79
123movies